Zopas verschenen: CONSTANCE TEICHMANN, REBELSE DIVA of DE GOEDE ENGEL VAN ANTWERPEN, geboren boven het wassalon op den Oever

Zopas verscheen bij uitgeverij Luster een 188 pagina’s tellend, rijk geïllustreerd boek over Constance Teichmann, nu net 200 jaar geleden geboren boven het wassalon op den Oever. Het boek is tevens opgevat als een handige gids met 15 wandelingen in Antwerpen, waar Constance een belangrijke rol heeft gespeeld in het stichten van allerlei charitatieve, verzorgende, educatieve en kunstzinnige stichtingen.

Onder ruime belangstelling werd het boek ‘Constance Teichmann – Rebelse diva’ voorgesteld op de
Constance Teichmannplaats.

Gehuwd met z’n schoonzus

Ze werd dus in 1824 geboren op de Oever waar zich nu een wassalon bevindt. Het pand besloeg wel de huisnummers 4,6,8 én het hoekpand. Haar vader, Theodoor Teichmann, was trouwens Antwerpse gouverneur en rijk getrouwd met Jeanne Cooppal, wiens familie een succesvolle buskruitfabriek had in Wetteren. Nadat zijn vrouw jong stierf is hij hertrouwd met zijn schoonzus Marie-Antoinette Cooppal. Met haar kreeg hij vier kinderen, waaronder in 1824 Constance Teichmann.

De auteurs Karl Scheerlinck, Rita Vanderheyden en Helga Van Beeck die een titanenwerk hebben verricht.

Drie jaar eerder, in 1821, werd Constance haar zus Elisabeth (Betsy) Teichmann geboren. Deze huwde met Alphons Belpaire en kregen in 1853 dochter Marie Elisabeth Belpaire, die in de Vlaamse Canon zit en in haar tante een stichtend voorbeeld zag.

Haar muzikaal engagement leeft nog door in het koor De Chorale dat indertijd door Constance werd opgericht. Een optreden mocht tijdens de boekpresentatie dus niet ontbreken. (video)

Bruid van God

Constance Teichmann zelf was klein van gestalte, mager, levendig, vlug in gebaren, altijd opgeruimd en vol geestdrift en vuur. Ze was zeer muzikaal, zong als sopraan, speelde orgel en piano. Zeer religieus ingesteld beschouwde ze zich als ‘de bruid van God’. Op caritatief vlak was ze ook zeer bedrijvig. Ze stichtte het kinderziekenhuis Louise-Marie, met ook gratis consultaties voor volwassenen, in de Tabaksvest. Ze verzorgde persoonlijk gewonde soldaten en zieken tijdens de choleraperiode, zonder angst voor besmetting.

Crush op 10 jaar jongere Peter Benoit

Constance was, wat we nu zouden noemen, een rebelse meid, zeer religieus, maar thuis in de hoogste wereldlijke kringen. Ze had ook contacten in de literaire kringen (Conscience) en de muziekwereld (Liszt, Gounod, Tinel, Benoit). Waar nodig onderhandelde ze om Antwerpse kunstenaars in hogere functies plaatsen. Met de 10 jaar jongere Peter Benoit had ze een speciale band. In haar dagboek zijn passages hierover door haarzelf gecensureerd. We kunnen wel lezen dat het niet verder ging dan ‘een zedige kus op haar voorhoofd’, ze zich sterk tot hem voelt aangetrokken, maar zich tot de orde moest roepen. In haar dagboek had ze met een speld een passage met een blauw briefje afgedekt met de mededeling dat enkel volwassenen deze passage mochten lezen. Ze heeft nooit voor enige andere man gevoelens gekoesterd en stierf ongehuwd aan een hartkwaal op haar 72ste. Haar nalatenschap voor Antwerpen is gigantisch. Getuige nog steeds o.a. het sociaal project Louise-Marie dat zich inzet voor kinderen en jongeren.

Een rijk geïllustreerd boek voor iedereen die houdt van Antwerpen en trots is op de figuren die er hebben geleefd. Wie niet trouwens?
Constance Teichmann, devote diva. 20 x 24 cm, rijk geïllustreerd, 188 pag. 29,95 euro. Uitgeverij LusterCentrum Louise-Marie organiseert trouwens ook Constance-wandelingen.