Mario in de Kammenstraat leert ons flirten op z’n Italiaans

Mario en dochter

Antonio (met dochter Tatiana).

Een van de klassiekers in de Kammenstraat 71 is restaurant en traiteur Mario, vlak naast de Sint-Augustinuskerk waar AMUZ is gevestigd.

Als een Italiaan iemand pasta ziet eten met een mes krimpt hij in mekaar.

Tussen de twee wereldoorlogen hadden de ouders van de huidige patron Antonio reeds een Italiaans restaurant. Wanneer tijdens de tweede wereldoorlog Italïe een bondgenoot werd van Duitsland, vluchtten zijn ouders voorzichtigheidshalve terug naar Italië, maar kwamen er midden in een bommenregen terecht die de geallieerden amper 10 km verder vanuit de Adriatische zee op hen afschoten.  Na de oorlog keert de flamboyante Mario Tiboni met Italiaanse flair terug naar België, werkt als er kleermaker maar wordt door het geld gelokt als kelner naar een restaurant aan de Belgisch kust.

Hete adem van vader Mario

En de gouden tip: maakt de saus de dag voordien.

Daarna wordt hij kelner in het bekende restaurant Milano in de Antwerpse stationsbuurt, begint dan een eigen restaurant op de Eiermarkt en koopt in 1979 het pand in de Kammenstraat. Zijn vrouw Mimi stapt ook mee in de zaak en dat is het begin van een Antwerpse klassieker. Zoon Antonio komt op z’n dertigste, onverwachts, na een loopbaan in de maritiem, mee in de zaak. Zijn instap kwam onverwachts door ziekte van de kok. En zo leerde Antonio het vak, met vallen en opstaan, maar met vooral de hete adem van vader Mario in z’n nek.

 Flirten met een vork

WK – Tips en doodzonden? 
ANTONIO“Bolognaisesaus niet op je bord opscheppen, maar vooraf met de pasta een paar minuten mengen in een pan op een zacht vuurtje.

De pasta moet dan ook nog een beetje al dente zijn. Paar minuutjes minder koken dan op het pakje staat en 1 liter per 100 gram, droog gewogen. En de gouden tip: maakt de saus de dag voordien, net zoals met stoofvlees. Doodzonden zijn olie in het water, voor niks nodig, de spaghetti breken, snijden op het bord en eten met vork en mes zijn allemaal doodzonden. Als een Italiaan iemand pasta ziet eten met een mes krimpt hij in mekaar.

Italianen zitten vol dramatiek en emotie.

WK –  Niet makkelijk met alleen een vork eten. Waarom? 
ANTONIO “Zelfs geen lepel, dat is enkel voor de kinderen om de pasta tegen te houden zodat hij niet van het bord zou schuiven. Italianen zitten vol dramatiek en emotie. Met het draaien van je vork en de manier waarop je het naar je mond brengt kan je uitpakken met je Italiaanse elegantie, een manier van flirten. Op die manier druppelt de overtollige saus van de pasta, zodat je de juiste verhouding hebt. Want puur saus eten mag niet.

Over drie generaties heen

Bij Mario vind je de authentieke Italiaanse klassiekers: lasagna’s, pasta’s en soepen. Met klanten van 7 tot 77 en ouder, zelfs over drie generaties heen. En ondertussen is ook dochter Tatiana geregeld mee in het restaurant. Het restaurant, in de Kammenstraat 71, is van dindag tot en met zaterdag open van 12 tot 14.30 uur. Een gerecht afhalen in de winkel kan van 12 tot 17 uur. Tel. 03 226 02 95 www.mariorestaurant.be