Genante momenten met black-outs en rommelende darmen in Multatulitheater

Guy Keeren van Multatulitheater over genante situaties

Een actrice met een black-out barstte
tijdens de pauze in tranen uit.

Mensen tonen altijd veel respect voor de grote hoeveelheden tekst die de acteurs van het Multatulitheater in de Lange Vlierstraat 5 moeten blokken. Een gemiddelde theatertekst bedraagt immers vaak zo’n 80 A4’tjes. Bovendien moet je ook belangrijke teksten van de andere spelers kennen. Wij werken zonder souffleur, dus we moeten altijd voort kunnen, wat er ook gebeurt.

Ik herinner mij een voorstelling van jaren geleden. Een van de actrices kreeg middenin de voorstelling een black-out: een drama natuurlijk. Je zag ze in zweten uitbarsten, maar de beide andere actrices konden haar vooruit helpen door vragen te stellen. Tijdens de pauze barstte ze in tranen uit, maar tijdens het tweede deel liep alles weer van een leien dakje. Niemand van het publiek had iets opgemerkt. Solidariteit is dus geen loos begrip in de theaterwereld.

Guy Keeren
Guy Keeren

Slechts één toilet

Maar de zenuwen zijn er natuurlijk wel altijd en iedereen heeft zijn gewoontes om daarmee om te gaan. Zo was er een regisseur die een fles wodka meebracht naar de première en samen met zijn acteurs vooraf een glaasje – eentje dus! – dronk. Dat kan helpen… of ook niet! Je bent meer relaxed, maar misschien ook minder geconcentreerd. De ene acteur tatert erop los in de kleedkamer, de andere trekt zich terug om zijn tekst nog eens snel door te nemen.

Rommelingen in de darmen zijn
zo’n typisch premièreverschijnsel.

Zenuwen kunnen echter ook een weerslag hebben op het digestief proces. Rommelingen in de darmen zijn zo’n typisch premièreverschijnsel. Vervelend, want er is boven in de kleedkamer maar één toilet. Gelukkig is er nu een nieuw toilet, want het vorige had vroeger na het doortrekken ongeveer een uur nodig om de spoelbak terug te vullen. Uiterst vervelend als er rijtjes staan aan te schuiven met opspelende en pruttelende darmen! Maar alle bijbehorende geluiden en geurtjes worden nu in de grote solidaire pot gestoken! En dan kan de voorstelling beginnen… (Guy Keeren)

Multatulitheater

Reservaties:
ttps://tickets.roodfluweel.be/multatuli 

of telefonisch elke donderdag tussen 17 en 19 u op 03/231.68.14