Ontdek de expo SCHIETSCHIJVEN EN CRAVATTEN op slechts 6 minuten lopen vanaf de Scheldestraat

Kunstenaar Tapiaco (79) heeft zijn hele carrière gewijd aan het werken met afgeronde vierkanten. Zijn passie voor deze vorm is evident, want hij interpreteert ze overal om zich heen: van sportvelden tot flesetiketten, zelfs ons eigen gezicht is een afgerond vierkant. Het is dan ook niet verrassend dat hij z’n handtekening heeft omgebogen tot een afgerond vierkant is.

In de tentoonstelling bij galerie OUT of a BOX in de Burbuurrestraat 11, heeft Tapiaco deze afgeronde vierkanten verbonden met actuele thema’s, waardoor hedendaagse kunst ontstaat die een helder verhaal vertelt. Want deze keer gebruikt hij zijn afgeronde vierkanten om actuele en herkenbare thema’s te belichten.

Religie
Justitie
Malfoutisme

Dagelijks leven

TAPIACO: Ik ben hiermee 10 jaar geleden begonnen, geïnspireerd door willekeurige schietpartijen in Amerika waarbij onschuldige mensen het slachtoffer werden. Ik voegde gezichten en schietschijven toe aan deze afgeronde vierkanten, met doelen zoals justitie, kapitalisme, religie, defensie, voetbal, terrorisme, MeToo, politiek en meer. De boodschap is duidelijk: iedereen kan een doelwit zijn. Wat destijds uitzonderlijk gebeurde, werd al snel een alomtegenwoordig nieuwsfeit dat vandaag ons dagelijks leven beïnvloedt.

Verkiezingen
Voetbal
Kapitalisme

Schreeuwen om aandacht

In andere werken heeft Tapiaco collages van krantentitels toegevoegd aan de gezichten en schietschijven. Deze titels schreeuwen om aandacht maar leiden de lezers vaak af van de werkelijke inhoud. Afhankelijk van de journalist of de krant wordt de werkelijkheid anders geïnterpreteerd. Het fascinerende is dat sommige werken al 10 jaar geleden zijn gemaakt, maar de boodschap blijft even relevant, zo niet nog meer in deze tijd van digitale media waar, veilig verschanst achter een toetsenbord, lukraak dagelijks lukraak wordt geschoten op verschillende aspecten van de samenleving. 

Allemaal een schietschijf

Post een duidelijke mening of je ‘grote gelijk’ op de digitale media en de aanvallen kunnen beginnen. Door populistische leugens, achterklap, tot zelfs pesterijen kunnen we allemaal een schietschijf worden en voelen we ons nergens meer veilig. Dezelfde thema’s en titels van de krantenkoppen van 10 jaar geleden worden vandaag steeds maar herhaald, maar nu op de sociale media nog sneller, ondoordachter, ongefundeerder, sloganesker en populistischer. 

OUT of a BOX, Burbuurestraat 11 tot 28 april 2024 van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 u. Meer info over Tapiaco en Targets & Ties vind je hier.