Aboli Bibelot in de Muntstraat 15: galerij al even vreemd als de naam zelf

Gavin Vanaelst met het boegbeeld van een onbekend schip. Was helemaal overschilderd en een helse job om de originele kleuren terug tevoorschijn te halen. 

Wijkkroniek.be is er voor iedereen. Ken jij ook zo’n aparte zaak als deze? Laat het ons weten per mail naar info@wijkkroniek.be

Het is zeker al opgevallen. In de Muntstraat 15, naast Arrangerie 13, heeft galerij Aboli Bibelot sedert 2020 altijd onverwachtse eigenaardigheden in de etalage. Gavin Vanaelst verzamelt er voorwerpen van volkskunst, huisvlijt, antiek, naïeve kunst en curiosa. Soms een collectie van wel 30 doppen van fluitketels van Arrangerie13, dan weer zelf op de kop getikte kistjes, gemaakt van oude sigarendozen, vreemdsoortige messen en oud gereedschap.

Het kan gaan van een Zeeuws vissersmes over een rijkelijk versierde houten lepel, tot een kleurrijk versierde Boheemse kast. Pronkstukken zijn een levensgroot boegbeeld van een schip en een laat 16de eeuwse arduinen pomp met een bronzen tuit, ooit eigendom van de schoonzoon van drukker Plantijn. Een aparte en uniek verzameling zijn de aalgeren, een soort vorken waarmee palingen uit het slib naast de rivieren worden gehaald. Hij heeft ze gezocht en gevonden in België, Nederland tot zelfs in Denemarken. 

Ooit heb ik die dertigtal stoppen van fluitkerels bij één iemand op de kop kunnen tikken.

Verzamelwoede, zeg maar ziekte

GAVIN: In een vorig leven was ik kunstschilder en muzikant, maar wilde een vrijer leven in de galerij en m’n verzamelwoede, zeg maar ziekte, botvieren. Alhoewel, ik ben bijlange na niet de enige die alsmaar van alles verzamelt. Ooit heb ik die dertigtal stoppen van fluitkerels bij één iemand op de kop kunnen tikken. En hij had nog veel meer eigenaardige verzamelingen. Maar het gaat niet altijd zo makkelijk. Ik ben nu een verzameling aan het aanleggen van ex-voto’s in schilderijvorm. Je kent die witte plakaten in kerken met dank voor genezing. Zo zijn er ook in de vorm van schilderijen, maar heel moeilijk te vinden, zeker in privébezit. De schilderijtjes zijn klein, meestal op hout en zelf geschilderd. Je ziet het gebeuren: iemand valt van een stelling, een kind steekt in de keuken per ongeluk in het oog van haar moeder. Maar omdat alles uiteindelijk is goed gekomen maakt men een ex-voto in schilderijvorm. Of men maakt het zelf, dan is het helemaal volkskunst. 

Verzamelwoede? Zeg maar ziekte.

Blij maken

GAVIN: Ik ben heel content met m’n manier van werken, hier rustig in de galerij, toffe klanten en online de wereld afschuimen naar unieke stukken die me blij maken. Zo heb ik ook de 93-jarige kunstenares Inès van den Kieboom leren kennen en er een tentoonstelling mee mogen organiseren. Het was een vriend die me haar tipte. Ondertussen is ze vrij bekend geworden. Blij dat ik het heb mogen meemaken.”

(Muntstraat 15 – tel 0475 63 79 92 – www.abolibibelot.com – open dins-, woens-, donder- en zaterdag van 11 tot 18 u.)