Armoede pamperen helpt voor geen meter

Zelfvertrouwen en veerkracht aanboren helpt wèl. 

“Het leven tussen de rijkeluiszoontjes in
Zuid-Frankrijk was degoutant.”

Emiel De Schepper (73, streetwise, stadsjongen met cowboypostuur, inclusief baritonstem, maar met superzachte pit) uit de Kammenstraat is een van de 1 200 buddy’s en tevens ambassadeur van www.armentekort.be, een organisatie die op een niet-pamperende manier via een buddy-systeem de armoede bestrijdt. Emiel kan terugblikken op een succesvolle loopbaan als software-ontwikkelaar (met klanten als Amazon, Dell, Tesla, Garmin, …) en heeft zelfs nog opleiding gevolgd in Silicon Valley en er ook gewerkt. Hij kon het zich nadien permitteren om in Zuid-Frankrijk tussen de beau-monde rond te hangen. Maar daar was het geluk niet te vinden.

“Echte blijdschap, diepe vreugde en geluk ervaar je enkel door liefdevol zorg te dragen voor de andere.”

EMIEL: “Ik werd er gedegouteerd van de rijkeluiszoontjes die nog niets hadden gepresteerd maar er wel plezier in vonden om mekaar met champagne van 200 euro de fles te bespuiten. Geluk is een bijproduct van iets wat je doet. Zo ben ik buddy geworden bij Armentekort. Een kansbiedende buddy wordt gelinkt aan een kanszoekende buddy die wil ontsnappen uit de armoede. We werken veel persoonlijker dan bvb. het CAW, de VDAB of het OCMW, organisaties die ook nuttig werk verrichten. We focussen op de oorzaken i.p.v. de gevolgen. Na een opleiding van 9 workshops word je iemand toegewezen waar je wekelijks mee afspreekt. Je leert mekaar op een gelijkwaardige manier kennen, accepteren en respecteren, inclusief de eigenaardigheden. Zo ontstaat er een vertrouwensband waardoor je de ware problematiek leert kennen. En via een luisterende dialoog stuur je de andere naar vooral nieuwe ideeën over zichtzelf. Zodat ze terug hun eigen veerkracht ontdekken om uit de miserie te geraken. We geven geen vis, maar leren ze opnieuw zelf vissen.”

Herwonnen eigenwaarde

EMIEL: “Ik werd wakker geschud doordat m’n zus een Koreaanse jongen had geadopteerd met een aangeboren hersengezwel waardoor hij veel minder kansen kreeg dan anderen. Inspirerende gesprekken tijdens een fietstocht naar Compostella brachten me op het pad om anderen te helpen. Niet iedereen heeft zoveel geluk gehad als ik. Velen kampen met te weinig eigenwaarde, opleiding, werkzekerheid en woonsituatie. Momenteel ben ik buddy van een alleenstaande Marokkaanse moeder met 3 kinderen. Het duurde twee maanden eer er het vertrouwen was om me te vertellen hoe ze in de miserie was geraakt. Ik heb haar er eerst toe aangezet om een nieuwe woonst te zoeken. In haar huidige woning staat de schimmel op de muren. Dat was haar eerste prioriteit. Ze heeft geen computer, dus daar help ik ze wel mee tijdens haar zoektocht. Contacten maken met immoburo’s doet ze zelf, dankzij haar herwonnen zelfvertrouwen. Door haar eigen inzet is haar financiële situatie er ook reeds iets op vooruit gegaan. Een nieuwe job, aangepast- aan haar huidige mogelijkheden is de volgende stap. Als buddy van Armentekort geef ik haar het vertrouwen dat ze daarin zal slagen zodat ze zelf uit de armoede geraakt.” Meer info: Armentekort