Barry Gould: “De winkel is m’n showtoneel.”

Barry Gould

Barry Gould (57) met een G, zoals de pianist Glen Gould, want meestal schrijft men Bould, door de associatie met z’n muziekinstrumentenwinkel The Boogie Barn in de Korte Vlierstraat 15. Hij is geboren in Los Angeles, maar woont hier al 14 jaar en is verzot op alle soorten kaas. Iedereen herkent z’n luide, enthousiaste stem en lachsalvo’s, hoorbaar van in de Kloosterstraat tot op de Sint-Andriesplaats. Die luide stem is een gevolg van z’n 30-jarige loopbaan als straatartiest en comedian in theaters.

BARRY: We zijn onlangs nog meer in het hart van de wijk gaan wonen. En dat was voor mij en m’n vrouw Lief een unieke kans om zowel thuis als in de winkel alle spullen op te ruimen en te schikken. Wel een permanente strijd, want Lief schikt alles esthetisch en ik functioneel. Een mooi uitstalraam in de winkel overleeft niet lang.

Ik speel al 15 jaar viool en daarna ook mandoline, dat is viool voor idioten, want veel gemakkelijker. Normaal klinkt een mandoline nogal scherp en metaalachtig, maar ik probeer ze zacht te doen zingen.

Een mandoline is een viool voor idioten.

Ik hou van de stad, maar die stilte vond ik een verademing. Voor tieners vond ik het wel erg dat hun sociale leven werd geblokkeerd door lockdowns. Maar tegelijkertijd is het een waarschuwing om te waarderen hoe we worden verwend in deze wereld, met alles wat er is. Tevens beseffen we nu ook dat het leven niet veilig is en dat we verantwoordelijkheid moet nemen. 

Je was jarenlang internationaal straatartiest?
BARRY: Toen ik na 20 jaar besefte waarom ik het deed, ben ik er 10 jaar later mee gestopt. M’n ouders waren ook allebei artiest met alle tijdrovende besognes die daarbij komen kijken. Op m’n zesde maakte ik al showtjes om aandacht en waardering te krijgen. De winkel is nu m’n showtoneel. Lief maakt kleinkunstobjecten, assemblages van allerlei voorwerpen, poppetjes, keukengerei, speelgoed, noem maar op, en ze heeft nu een groot werk gemaakt: een tijdmachine. Spijtig dat ze niet echt werkt, anders konden we terug naar vroeger, naar corona voorbij.

The Boogie Barn – Korte Vlierstraat 17 – tel 0485 84 85 70