Fred Bervoets in De Zwarte Panter in de Hoogstraat (met een onwaarschijnlijk verhaal over ‘GESTOEMTE PETATTEN’)

Screenshot

Maakt met een klod gestoemte patatten
een schilderij op de grond.

Tot 23 juni 2024 loopt in Galerij De Zwarte Panter een tentoonstelling van de Antwerpse legende Fred Bervoets. Op monumentale doeken en etsplaten toont hij in een expressieve figuratieve stijl taferelen uit zijn eigen (soms gebrekkige) leefomgeving.

– – – – Hieronder het onwaarschijnlijke verhaal
(op erewoord en zonder enige overdrijving) – – – –

Het was ergens in de jaren ’80. Ik zat ’s middags in café de Ware Jacob op de Vlasmarkt. Fred Bervoets zit er met een vriend. Ze hadden een lunch besteld. Ik weet nog goed wat: puree, erwtjes, een wortel en een worst.
De borden komen toe. Bervoets schuift z’n stoel opzij. Neemt een flinke klod puree en smeert het met z’n vork in een vierkant uit op de grond. Hij neemt de wortel en legt die op de plek waar in een portret de neus moet komen. Dan volgen de erwtjes … voor de ogen. En de worst voor de mond. Wat er nadien is gebeurd weet ik niet meer. Maar het beeld is me tot op vandaag steeds bijgebleven. Dat is Fred Bervoets ten voeten uit.

Fred Bervoets laat alle drukte van een vernissage over zich heen gaan. Hij bekijkt het gebeuren vanuit het deurgat en trekt zich meteen terug in een andere ruimte.

Een gepassioneerd kunstenaar die niet kan weerstaan aan de drang om te creëren.