Christel Dauwe Collection (hier in VTM-nieuws) verkoopt eigenlijk kleurentherapie om mensen gelukkiger te maken

3 000 stuks ambachtelijk gemaakt door Europese glasblazers, de grootste collectie in de Benelux

Een van de meest aparte winkels in onze wijk is wel Christel Dauwe Collection in de Kloosterstraat 78 met de grootste collectie uit de Benelux van mondgeblazen en handgedecoreerde versieringen voor Kerstmis, maar ook andere gelegenheden.

Hoe het allemaal begon? 
CHRISTEL: “Ik zocht 30 jaar geleden mooie kerstversiering voor mijzelf en vond zo het gat in de markt. Ik had 16 jaar lang aan de overkant van de straat een antiekzaak, gecombineerd met kerstversiering. Toen dat pand werd verkocht, zochten we een nieuw onderkomen en we vonden dit. Het was wel kleiner en daarom was de keuze snel gemaakt: enkel nog kerstversiering. En dit doen we nu al 15 jaar lang!”

Ik vind moeilijk iets in m’n maat en een dirndljurk past me goed, zit comfortabel en geeft een gevoel van huiselijkheid.

Kerstversiering straalt warmte en gezelligheid uit

De huidige winkel bevat de grootste en mooiste verzameling in de Benelux: 3 000 stuks, ja, drieduizend! En alles is gemaakt door Europese glasblazers. De winkel, een feest van kleur en glitter, is het hele jaar open en dat is logisch. Kerstversiering straalt een gevoel van warmte en gezelligheid uit en velen willen hiervan het ganse jaar door genieten.

“Ik vind moeilijk iets in m’n maat en een dirndljurk past me goed, zit comfortabel en geeft een gevoel van huiselijkheid.”

Iedereen is constant op zoek naar kleur en vrolijkheid om de batterijen op te laden. Eigenlijk doe ik aan kleurentherapie.

Er bestaan zelfs clubs voor verzamelaars

CHRISTEL: “Er bestaan zelfs clubs voor verzamelaars en er wordt ook een tweemaandelijks internationaal glossy tijdschrift, Golden Glow, uitgegeven over vintage en antieke kerstversieringen. Kerstmis staat symbool voor hoop op langer licht, op een vruchtbare lente, zomer en oogst en op verlossing, een nieuwe start dus. En de felle kleuren en glitters maken mensen blij. Lokale mensen kopen vooral tegen het einde van het jaar, maar toeristen het hele jaar door. Ooit legde een koppel dat reeds een volledig huishouden had, hier hun huwelijkslijst. Ze wilden een kerstboom vol. Ook veel mensen die zich een beetje depri voelen, doen zichzelf dikwijls een cadeautje. Iedereen is constant op zoek naar kleur en vrolijkheid om de batterijen op te laden. Eigenlijk doe ik aan kleurentherapie.”

Christel Dauwe is steevast gekleed als een Oostenrijkse Dirndl.
CHRISTEL: “Ik vind moeilijk iets in m’n maat en een dirndljurk past me goed, zit comfortabel en geeft een gevoel van huiselijkheid en gezelligheid. De plaats waar de knoop van het lint zit, is door traditie bepaald: op de rug neutraal, links voor een weduwe en rechts als men beschikbaar is.” Maar vergis je niet: Christel is gelukkig getrouwd en draagt de knoop enkel rechts, omdat ze dat handiger vindt.

Waarom bestaan er geen honderwandeling-begeleiders? Maar strontbuddy’s klinkt nog raarder.

Tot slot nog een hersenspinsel van CHRISTEL: “In de buurt wonen nogal wat eenzame senioren. Sommigen hebben nood aan het gezelschap van een hondje, maar als ze gaan wandelen en ze kunnen zich niet meer bukken om de signatuur van hun viervoeter op te ruimen, worden ze scheef bekeken. Een ‘hondenwandeling-begeleider’ – wat een woord! – een soort buddy die mee gaat wandelen, zou een grote hulp zijn. Men kan een klapke doen en beiden hebben dagelijks iets om naar uit te kijken. Je moet gewoon maar op straat zo’n senior met een hondje aanspreken en het contact is gelegd. Dat dit nog niet eerder is gebeurd…”

Open op woensdag, donderdag en zaterdag van 10 tot 18 uur, op vrijdag van 13 tot 18 uur en op zondag van 14 tot 18 uur.

www.christeldauwe.be – email: info@christeldauwe.be – tel 0496 71 83 70.