Fotograaf Dirk Braeckman op onontgonnen terrein in het FOMU

Dirk Braeckman (66) naast het vernieuwde logo van het fotomuseum op de Waalsekaai.

De Gentse fotograaf Dirk Braeckman is – ook internationaal – bekend voor zijn subtiele, donkere foto’s van lege interieurs, objecten en suggestieve plekken. Tijdens het kijken moet je zelf veel invullen.
Voor de tentoonstelling die nu tot 19 januari 2025 in het FOMU loopt heeft hij eerst een keuze gemaakt uit de vaste collectie. Die foto’s heeft hij zowel analoog in de donkere kamer als digitaal verwerkt tot nieuwe composities. 

“Het was een boeiend avontuur waarmee ik veel heb kunnen experimenteren en zelfs nieuwe dingen dingen kon ontdekken”, zei hij zelf tijdens de opening. De titel van de tentoonstelling ECHTZEIT staat voor de brug die Braeckman voor dit project maakte tussen verleden en heden. Op hetzelfde moment – in real time – komen drie perspectieven samen: dat van de oorspronkelijke fotograaf, de blik van Braeckman en die van de toeschouwer.

De originele en gekende stijl van Dirk Braeckman is hier nog duidelijk herkenbaar.
Hier het resultaat van veel experimenteren, vertrekkend vanuit een beeld uit de vaste FOMU-collectie.

FOMU-beurs steunt jong talent

Tevens loopt er in het FOMU de tentoonstelling RE/SISTERS over ecologie en gender. En als derde luik toont Nick Geboers uit Balen talrijke foto’s die hij maakte tijdens wandelingen. Deze reeks kwam er dankzij een werkbeurs die het FOMU verleent aan jong Vlaams talent. Deze FOMU-beurs stimuleert de ontwikkeling van de artistieke carrière van jonge Vlaamse fotografen. Het zorgt tevens voor een nieuwe dynamiek en vernieuwing binnen het fotografielandschap. 

De aandachtige kijker zal ook merken dat het logo van het museum is herwerkt in een schuin weglopende vorm. Directrice Maartje Strubbe: “Op die manier neem je tijd om de affiche te bekijken. Er is eerst verwondering waardoor je trager gaat kijken en dan ervaar je de affiche op een andere manier.” 

Meer info: FOMU Open: dinsdag t/m zondag van 10 tot 18u. Waalsekaai 47