Een bizarre ontmoeting

Veerle Decorte van De Kraamvogel in de Volkstraat met een oefenbaby.

 De Schelde geeft Veerle Decorte permanent een vakantiegevoel.

Een bizarre ontmoeting. Een vrouw stapt op de Sint-Michielskaai een appartementsblok binnen met een gekende blauwe plastic Ikeatas met daarin losweg een huilende baby. Ik stap erop af met m’n iPhone in de aanslag voor de Blauwe Lijn. Want da’s niet normaal.

Wie twijfelt over het moederschap kan
de baby een paar dagen in huis hebben.”

Wat blijkt? Niks aan de hand. Het is Veerle Decorte, werkzaam bij De Kraamvogel in de Volkstraat 7. Morgenvroeg moet ze in de wijk een Real Care Baby afleveren. De Kraamvogel geeft al 38 jaar advies rond kinderwensen, bevallingen tot zelfs begeleiding van de nieuwe moeders. Je kan er elke woensdag- en vrijdagvoormiddag terecht (telefonisch dagelijks op 03 238 11 00). Bij twijfel of je het moederschap wel aankan is er de Real Care Baby waarmee je het praktisch kan ervaren. Ze duwt de pop in m’n handen en, een vreemd gevoel, de pop heeft het gewicht van een echte baby. Het hoofdje valt achterover en ik kan het nog net ondersteunen. Wanneer er plots een huilgeluid uit de baby komt duw ik het terug in haar armen. Want dan moet je proberen te achterhalen of de baby honger, dorst of een vuile luier heeft. 

“Het grote verschil met Zurenborg zijn de zelfstandige winkels, daardoor de straten kleuriger en niet eentonig zijn.”

VEERLE: Er zit een computertje in dat op de meest ongewenste momenten, ook ’s nachts, de baby laat huilen. Wie twijfelt over het moederschap kan de baby een paar dagen in huis hebben. Het is de  kerntaak van vzw De Kraamvogel om, ook in persoonlijke gesprekken, op een neutrale maar professionele manier zo veel mogelijk informatie te verspreiden over alles wat met zwangerschap en ouderschap heeft te maken. We werken nauw samen met de Huizen van het Kind ende vroedvrouwen in de buurt zoals de Stadsvroedvrouwen en La Madrugada. Ook organiseren wij in de Huizen van het Kind cursussen over zwangerschap, de (al dan niet natuurlijke) bevalling, zwangerschapsyoga, tot het kiezen voor draagdoeken, borstvoeding, wasbare luiers, enz. We informeren zeer breed, maar de (toekomstige) moeders maken zelf hun keuze. www.kraamvogel.be is ook te volgen op Facebook en Instagram als eckkraamvogel.

Veerle woonde voordien op Zurenborg, maar via de Volkstraat leerde ze onze wijk goed kennen.

VEERLE: Het grote verschil is de aanwezigheid van zoveel zelfstandige winkels, daardoor zijn de straten kleuriger en niet eentonig. Ook de bewoners zijn zeer divers qua leeftijd en origine. Het zicht op de Schelde en de meeuwen geven me steeds een vakantiegevoel, alsof de zee niet ver weg is.  Water is tijdloos en troostend, vertelt dat alles goed komt in de stroom van het leven.

De kraamvogel – Volkstraat 7  tel 03 238 11 00