Multatulitheater met Krakende bühne (nieuwe productie vanaf 2 december)

Onder de vloer lag er 20 cm lager nog een.

Acteurs moesten bepaalde plekken mijden.

Hinderlijk kraken tijdens voorstellingen, dat deed onze bühne al enkele jaren en dan nog wel op verschillende plekken. Stomvervelend, want ook in een komedie gebeurt het wel eens dat het stil moet zijn. Acteurs wisten wel dat ze bepaalde plekken moesten mijden. Maar op een kleine bühne als de onze is dat niet altijd evident. 

Onder de vloer lag er 20 cm lager nog één.

Dus vroegen we aan onze decorbouwer Peter Borghgraef (ja, die van café ’t Neusje op het Neuzenplein) om een nieuwe vloer te leggen op de bühne. Met zijn gekende enthousiasme begon hij eraan. De vloer werd opgebroken. Maar wat bleek? Onder de huidige vloer zat, 20 cm lager, nog een flink deel van een andere vloer. Want ja, in 2000 was de bühne verhoogd omdat we een kelder moesten hebben voor de toenmalige monsterproductie Het derde rijk in de vierde wijk. De jongeren wisten dat niet, de ouderen waren het vergeten. En zo spelen we vanaf nu een bühne die 20 cm lager is dan de voorbije 25 jaren. 

Deur met een gat in

Decorbouwers kunnen dus al eens een ontdekking doen. Maar ze zien ook al eens ‘hunne pere’. Je kent de klassieke scènes in een komedie waar een acteur per ongeluk met zijn gezicht tegen een gesloten deur moet lopen? Hilarisch! In Blind getrouwd gebeurde dit ongeveer 6 keer per voorstelling en elke keer tegen dezelfde deur. Maar het is niet de neus van de acteur die daarbij het meest afziet, het is de deur zelf. Want de truc is dat je met je voet tegen de deur stampt om de klap wat reëler te maken. 6 Keer per voorstelling, 23 voorstellingen lang. Dus 138 keer! Het begon met een deuk onderaan, maar tijdens voorstelling 18 of 19, ik wil het kwijt zijn, schoot de voet los door de deur. Zo hebben we de reeks afgewerkt met een deur met een gat in. Gelukkig maskeerde een zetel dit euvel en heeft het publiek er niks van gemerkt. De deur is afgevoerd naar het containerpark wegens niet meer te gebruiken.  (Guy Keeren)

Voor reservaties: Theater Multatuli of telefonisch op 03 231 68 14 elke donderdag tussen 17 en 19 u.