Een stuk voor Multatulitheater kiezen

Lezen, lezen en nog eens lezen.

Een  productie voorbereiden neemt gewoonlijk 5 maanden in beslag, zegt men. Maar dat klopt niet helemaal of helemaal niet. Eigenlijk duurt het een paar jaar. Hoe doen we dat dan? Lezen, lezen en nog eens lezen. 

Er worden in Vlaanderen heel wat toneelstukken geschreven. En daar moet je dan ook alle mogelijke vertalingen nog eens bijrekenen. Dus Harry, Chris en ikzelf lezen een heel jaar door, vaak tussen de soep en de patatten. Goedgekeurde stukken worden aan mekaar doorgespeeld en zo geraken ze op de shortlist

Belangrijk zijn de decorwisselingen en het aantal acteurs, maar nog belangrijker: gaan de mensen goed gezind naar huis?

Is het een origineel gegeven?

In ons kleine theater zijn we natuurlijk beperkt in wat we brengen. Stukken met 15 spelers op de scène kunnen niet. Grote ingewikkelde decors met bovenverdiepingen evenmin. Decorwisselingen zijn meestal ook een probleem. Dus wordt er een natuurlijke selectie gemaakt. De volgende vragen zijn belangrijk: Is het een origineel gegeven? Kan het decor? Hebben wij de acteurs om het te spelen? En de belangrijkste vraag: Is ’t om te lachen? Want dat blijft onze hoofdbekommernis: de mensen moeten goedgezind terug naar huis kunnen vertrekken. En dat lukt meestal wel! Ja, we maken jullie een beetje nieuwsgierig. Op www.multatulitheater.be kom je alles te weten. Vergeet niet om te komen kijken! (Guy Keeren)