Winkel begonnen door een uit de hand gelopen hobby

Erik Tonen: “Met zoveel boeken over Antwerpen was het logisch om er een winkel mee te beginnen … om ze te verkopen.”

Erik Tonen Books in de Kloosterstraat 48, vlak naast eethuis Take Five Minutes in Paris, kan je niet zo maar voorbij lopen. Op het tafeltje op het voetpad liggen steeds tweedehandsboeken van allerlei genres aan spotprijzen waar je moeiljk aan voorbij kan.

Veel te veel boeken
over Antwerpen gekocht.

Stap je de winkel binnen dan wordt je verleid door een gigantisch uitgeselecteerd aanbod mooi geïllustreerde boeken over oude en moderne kunst, toegepaste kunst, fotografie, architectuur, auto’s, mode, meubelen tot en met hedendaags design. Wat perfect past in een straat waar steeds meer kunst, mode en design wordt aangeboden. Verder vindt men er ook tweedehands literatuur, bibliofiele uitgaven tot en met pareltjes van antieke boeken. Want de winkel is tevens een antiquariaat. En dan is er ook nog de webshop www.erik-tonen-books.com waaarin je dagen kan rondstruinen. 

Assortiment past perfect
bij de Kloosterstraat.

Al op de tweede dag van z’n wereldries in Antwerpen blijven plakken.

Tonen heeft zijn eigen naam aan de winkel gegeven omdat hij persoonlijk volledig achter het assortiment staat, een soort van waarborg voor kwaliteit dus. Aanvankelijk verkocht hij enkel boeken over Antwerpen. Tijdens een ‘wereldreis’ in 1992 vanuit Brabant kwam hij de tweede dag toe in Antwerpen en bleef er plakken, raakte gefascineerd door de stad, begon er boeken over te kopen en had na verloop van tijd zo’n grote verzameling boeken over Antwerpen dat het een logisch gevolg was om een winkel te beginnen … om ze te verkopen. Boeken over Antwerpen en ook onze wijk zijn er nog steeds prominent aanwezig.

Erik Tonen gaf z’n eigen naam
aan de winkel als kwaliteitswaarborg.

Erik is gepassioneerd door boeken. En die passie stralen zijn boeken uit. Hoe je je in de wikel ook draait of keert, er zijn altijd wel blikvangers die je moet bekeken hebben. De boeken verkopen zichzelf en Erik is de perfecte gids voor wie op zoek is naar een bijzonder onderwerp. Zoek je een geschenk voor iemand en je noemt de interesse dan legt Erik meteen een vijftal keuzes op de toonbank waarvan je zeker kan zijn dat je de ontvanger er gelukkig mee zal maken. Z’n ooit zo vroegtijdig afgebroken wereldreis gaat hij niet verder zetten. “Want boeken lezen,” zegt hij, “dat is reizen in je hoofd.” En avontuur heb ik genoeg met het ontdekken van antiquariaatsboeken. “Ik ben zo blij als ik een juweeltje heb gevonden. Maar even gelukkig als ik er een klant mee heb blij gemaakt.” 

(Erik Tonen Books – Kloosterstraat 48 – tel 0495 25 35 66 – info@erik-tonen-books.com – Open van dinsdag t/m zondag van 13 tot 18 uur)