Een onbeantwoorde liefde

Storm (rechts) is zeer geïnteresseerd in Janneke. Maar zij wil er niet van weten.

Iedereen herinnert zich de door iedereen gekende kat Rik (M) uit de Lange Riddersstraat die ook erg geliefd was bij de passerende studenten, die hem de naam Raf hadden gegeven. Op een ochtend werd hij overreden. Rik woonde samen met de lapjeskat Janneke (V) die toen plots alleen achterbleef. 
Sedertdien is de relatie met de 6-jarige roodharige Storm (M) uit de Rijke Beukelaarstraat op een kritiek punt gekomen.

Mona met Janneke
 Mona met Janneke: “Janneke wil wel wandelen met Storm,
maar daarmee stopt het.”

Janneke wil er niet van weten

Nu Rik er niet meer is denkt Storm (links op de foto) dagelijks zijn kans te zien. Maar Janneke wil er niet van weten. Gewoon vrienden om wat te wandelen, oké. Maar komt Storm te dichtbij, dan zet Janneke het op een lopen, achternagezeten door Storm.

Storm mag haar zelfs niet knuffelen.

MONA (9 jaar), de dochter des huizes, vertelt: “Janneke wil ruimte voor zichzelf. Als ik ze wil oppakken moet ik ze ook boven op m’n armen leggen, niet in m’n armen nemen, dat vindt ze te beklemmend. Als Storm nog wel eens onze garage binnenkomt om zelfs het eten van Janneke op te eten, laat Janneke hem gewoon begaan. Maar verder moet het niet gaan. Als je Janneke, achtervolgd door Storm door de straat ziet rennen, weet je hoe laat het is. Want Storm mag haar zelfs niet knuffelen.”

Jip en Janneke

– Vanwaar de naam Janneke voor een vrouwtje?

MONA: “Ik vond de verhaaltjes van Jip en Janneke erg leuk. En Janneke had ook een kat. Vandaar. Ik denk nog dikwijls aan Rik. Ik heb een troostend herinneringsdoosje gemaakt met tekeningetjes die ik indertijd voor Rik heb gemaakt, een foto en de knuffel in de vorm van een kat waar hij graag mee speelde. Maar nogal nijdig. Hij beet haar steeds in de hals. Dat kun je er nog aan zien. Janneke is, nu ze alleen is, wel open gebloeid. Na een vakantie bracht ze eens vier gevangen muizen naar huis, als cadootje voor ons.
Nog meer over huisdieren.