Huisdieren brengen mensen samen

Ann Gabriëls uit de Kloosterstraat met poes Couscous.

Geven zelfs een doel in het leven

Sinds mensenheugenis gaan dier en mens al met elkaar om. In het begin had dit vooral een beschermende functie, maar tegenwoordig worden huisdieren zoals katten en honden gehouden voor eerder sociale doeleinden. Mensen hebben nood aan gezelschap, warmte, een liefdesband zonder woorden.

Sara: Ik voel me begrepen.

SARA: Ik kan mijn paarden niet in huis nemen, maar als ik een rotdag heb ga ik naar hen toe om me beter te voelen, ik voel me begrepen. Daarnaast ben ik, op bezoek bij familie of vrienden, ook altijd veel rustiger in mijn hoofd eens ik met katten en honden bezig ben. Bij dieren is voelen vaak sterker en eerlijker dan bij mensen. 

BERNICE: Zelf merk ik dit ook bij mijn kat. Als ik een rotdag heb en ik kom thuis, word mijn stemming meteen veel positiever bij het zien van mijn kat en de liefde die ze geeft. 

Een buurtkat stimuleert een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat deze sociale functie van katten nuttig is voor de ontwikkeling van kinderen, de gezondheid en sociaal contact tussen mensen. 

Altijd een leuk gespreksonderwerp

Een buurtkat kan bijvoorbeeld mensen samenbrengen, omdat er een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel is voor het dier. De kat heeft eten, drinken en aandacht nodig. Het is de taak van de buurtbewoners om deze verantwoordelijkheden op te nemen. Verder is het dier een leuk gespreksonderwerp. Een kat beïnvloedt dus positief het leven van de mens, doordat een kat een vertrouwd en levend wezen in de buurt is en daardoor veiligheid geeft. Er is iemand om voor te zorgen, dit geeft een doel in het leven. 

Minder medicatie

Het is zelfs gebleken dat mensen met een dier in de buurt gelukkiger zijn en minder eenzaam. Zorg behoevende mensen moeten zelfs minder medicatie innemen. Dieren brengen de zachtheid van mensen naar boven Men is geneigd om zacht, lief en voorzichtig om te gaan met dieren. Sommige mensen voelen zelfs meer empathie voor dieren dan voor mensen. Omdat we dieren ervaren als hulpeloos en schattig.

(Bernice Thielens, studeerde Toegepaste Klinische Psychologie en Sara Robenek, Toegepaste Arbeids-en Organisatiepsychologie aan de Hogeschool Thomas More in de Kronenburgstraat)
Nog meer over huisdieren.