Drukke, lawaaierige feesten? Tips voor slechthorenden.

vzw Onder Ons, die jaarlijks een cursusreeks geeft voor slechthorende in campus Sint-Andries van Thomas More bestaat 70 jaar. Dat het in de lokalen van Thomas More gebeurt heeft een reden. Marie-Elisabeth BELPAIRE, nichtje van Constance Teichmann, hier geboren op de Oever, was de stichtster van de Katholiek Hogeschool voor Vrouwen, wat de huidige hogeschool Thomas More, met twee campussen in onze wijk, is geworden. Zij was een van de eersten die een opleiding Logopedie en Audiologie organiseerde. Vzw Onder Ons geeft een tijdschrift uit en geeft hierna handige tips ivm met slechthorendheid.

Voor veel mensen met gehoorverlies brengen de feestdagen door feesten met veel volk extra uitdagingen met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. Zowel bij familie als op het werk. Vijf tips voor jou als je zelf gehoorverlies hebt of hoorondersteuning draagt

1 Kies je plek strategisch. Zoek een rustige plek in de ruimte. Vraag op restaurant een tafel ver van de keuken of luidsprekers. Plaats je “beste oor” richting degene met wie je wilt praten, en vermijd zoveel televisie of harde muziek. 

2 Wees open over je gehoorverlies! Vertel de mensen om je heen wat je nodig hebt om beter te communiceren. Dit voorkomt frustratie en zorgt ervoor dat anderen rekening met je kunnen houden. Door bijvoorbeeld rustig te praten of duidelijk zichtbaar te blijven.

3 Gebruik je ogen! Zorg dat je het gezicht van je gesprekspartner goed kunt zien. Oogcontact en voldoende licht maken het makkelijker om te liplezen en lichaamstaal te begrijpen. Spreek zelf rustig en duidelijk – dit werkt als ene spiegel.

4 Vat samen wat je hebt verstaan. In plaats van steeds om herhaling te vragen, kun je herhalen wat je hebt begrepen. Dit geeft de ander de kans om enkel de ontbrekende informatie toe te voegen.

5 Neem hoorpauzes. Plan rustmomenten in. Stap even naar buiten, zoek een rustige plek, zet je toestellen tijdelijk uit of geniet even van stilte.

Vijf tips voor de ander

1 Vraag eerst om aandacht. Voordat je begint te praten, zorg ervoor dat je iemands aandacht hebt. Dit kan door in het blikveld te komen of zachtjes een schouder aan te raken.

2 Minimaliseer achtergrondgeluiden. Zet muziek of andere storende geluiden uit of zachter of zoek een rustrige plek.

3 Spreek rustig en in korte zinnen. Een natuurlijk spreektempo met korte zinnen helpt om begrepen te worden. Gebruik eventueel synoniemen

Bied context en blijf bij het onderwerp. Introduceer je onderwerp en  vermijd plotselinge onderwerpwisselingen. Praat één voor één en voorkom dat mensen door elkaar heen praten. 

5 Laat je gezicht zien. Hou je gezicht vrij van je handen, vermijd kauwgom of eten terwijl je praat, en blijf goed zichtbaar. 

Meer info: https://onder-ons.be
Meer info over de lessenreeks van Onder Ons vzw.