Een vrijwilliger maakt het verschil

Abbey Road van de Beatles, revisted in de Nationalestraat.

Patrick (35, zot van pasta carbonara) doet sedert juli vorig jaar mee de dinsdagochtendwandelingen met de bewoners van het Huizeken van Nazareth en helpt mee in het restaurant. Hij is een van de jongste vrijwilligers, maar daar is een reden voor. 

PATRICK: Oktober ’22 ben ik thuis gevallen. De bovenbuurman, die gelukkig een sleutel van m’n appartement had, heeft me gevonden in een grote plas bloed. Resultaat: hersenschudding en bloedklonters, rechterkant verlamd en spraak kwijt. Drie dagen intensieve en twee maanden ziekenhuis. En daar heb ik ondervonden wat het is om niet meer in je eigen habitat te leven en afhankelijk te zijn van
anderen. 


Uiteindelijk wordt het personeel en de ondersteunende vrijwilligers een soort familie waartegen je op onbewaakte momenten vrijuit je hart kunt luchten. PATRICK: Vrienden en familie kwamen dikwijls op bezoek, da’s geen punt. Maar tijdens bezoekuren met anderen errond blijven de gesprekken dikwijls oppervlakkig. En de rest van de tijd zit je alleen. Uiteindelijk wordt het personeel en de ondersteunende vrijwilligers een soort familie waartegen je op onbewaakte momenten vrijuit je hart kunt luchten. 

Stuward en horeca

Nu zit ik zeven maanden thuis voor kine, logo en psychologische ondersteuning. Ik werkte als stuward op korte lijnvluchten en in de horeca. Omdat ik dus zelf graag praat en onder mensen ben, zocht ik naar vrijwilligerswerk in de zorgsector en ben ik hier terecht gekomen. En je hebt er geen idee van hoeveel waardering je van de bewoners krijgt. Dikwijls hoor ik iemand zeggen “M’n leven heeft geen zin meer. Wat doe ik hier nog? Ik wil dood.” Ik ga daar dan op door, naar de essentie, want mijn eigen leven heeft ook op z’n kop gestaan. En dan zie je ze opfleuren. Dan zeggen ze “Er is toch iemand die om mij geeft” en hun leven krijgt weer zin. Ik hoop, als ik oud ben, ook zo’n vrijwilliger naast me te hebben.

Er zijn nog steeds vrijwilligers welkom voor de wandelingen, de bar in het Grand Café of de verdeling van de middagmalen in het Huizeken van Nazareth – tel 03 222 82 50.
Zij maken het verschil.