Lokale klimaatvriendelijke ondernemers werken zich in de kijker

Robuust

Bij de verkiezing van de Sustainable Family Awards, met deelnemers uit heel Vlaanderen, werd uitgerekend De Groene Stadshut in de Bredestraaat 44 in de categorie cosmetica genominneerd voor haar lichaamsverzorgingsproducten Savonke. Naast de eigen productie van deze plantaardige producten organiseert Maya Van Treeck ook nog diverse privé-workshops voor verjaardagen en vrijgezellenfeestjes.

Bulkshop Robuust in de Reyndersstraat 2 won in de categorie Beste Shop de Sustainable Family Awards 2022 en dit voor het tweede jaar op rij. In 2021 sleepten ze ook de Best Belgian Vegan Awards 2021 in de wacht. De winkel werd in 2014 opgericht door Savina Istas en staat nu onder leiding van Benjamin Vermeir.

Reynderstraat 2/1 2000 Antwerpen

Robuust kreeg onverwachts
ook een sociale functie.

Ook sociale functie

Robuust  omarmt de plantaardige levensstijl, probeert eenmalig gebruikte plastic volledig te vermijden en staat pal achter biologische én lokale landbouw. De plastic afvalberg wordt alsmaar groter en eindigt in de de magen van uitgeputte, aangespoelde walvissen. Recyclage kost ook CO2. Daarom brengen klanten in Robuust hun eigen potjes mee. Na weging krijgen ze een sticker met het tarra gewicht. Er zijn lekkere biologische snoep en chocolade en  heerlijke Antwerpse granola. Er zijn ook biologische groenten en fruit, rijst, quinoa, zaden, noten of gedroogd fruit en er is afwasmiddel, wasmiddel voor de kleding, wasverzachter, ontkalker, vloerzeep. En alles in bulk. Het vullen van de potjes vraagt wel wat tijd waardoor Robuust onverwachts ook een sociale functie heeft gekregen. Klanten raken dikwijls met mekaar aan de praat.

Geen verpakking en weinig transport drukken de prijzen aanzienlijk.

Drie pijlers

Het aankoopbeleid van de winkel rust op drie pijlers: in bulk aankopen, producten van biologische en lokale boeren. Geen verpakking en weinig transport drukken de prijzen aanzienlijk zodat het er niet duurder is dan elders. En door het zelf afnemen koop je ook enkel wat je nodig hebt. Geen restjes meer.

www.berobuust.com – info@robuust.me-  tel 0493 11 19 51 (Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 18.30 u. en zaterdag van 10 tot 18 u.)

www.degroenestadshut.be – info@degroenestadshut.be – tel 485 16 94 38 (open op afspraak)

Robuust

Steven Van Cluysen, een vaste waarde bij Robuust en in de avonduren gitaarbouwer en -hersteller.