Samen Lezen in het Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt

Nee, het leven is niet perfect. Er is altijd wel iets en iedereen zit wel eens te tobben. Gelukkig is er literatuur om bij weg te drijven in avonturen of rustig stil te staan.

Allerlei ervaringen komen naar boven, angst voor een stier, de elegantie van ijsberen, machogedrag, skiën of liever een koffietje.

Marijke Weyn en Alisa Schieman serveren, in samenwerking met de Antwerpse bibliotheken en het Museum, om de 14 dagen in het Museum Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt SamenLezenkorte verhalen en gedichten worden in groep gelezen en besproken. Literatuurkennis hoeft niet. En, ook belangrijk, tijdens en achteraf is er koffie.

Een omgekeerde leesclub

MARIJKE: We zijn het omgekeerde van een leesclub. Je moet niet eerst een boek hebben gelezen. We lezen gewoon een kortverhaal en een gedicht en iedereen vertelt onbevangen, recht uit het hart hoe het spontaan bij hem of haar overkomt. Zonder competitieve discussies weliswaar. Dikwijls met een lach en vrijwel altijd met een link naar het dagelijks leven. Allerlei ervaringen komen naar boven, angst voor een stier, de elegantie van ijsberen, machogedrag, skiën of liever een koffietje. Geen literaire analyses of beoordelingen. Je moet ook niet reserveren én het is gratis.

En de deelnemers hebben er meteen
een hechte vriendengroep bij.

Laagdrempelig

ALISA: Het sociale contact is minstens even belangrijk als de literatuur. Verhalen triggeren ook het delen van persoonlijke verhalen. Soms kan men een eigen probleem via een gedicht anoniem in de groep gooien. Wat heel helend is. En de deelnemers hebben er meteen een hechte vriendengroep bij.

SamenLezen doe je om de 14 dagen op woensdag om 10.30 uur in het Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt. Het is gratis en er is geen reservatie nodig. De juiste data vind je hier.