Werktas van Antwerpse vroedvrouw Clémentine uit 1930

Clémentine was de groottante van Charlotte Gragré en dit was haar werktas waarmee ze vrouwen hielp bevallen. Onderaan van links naar rechts: injectiespuit en weegschaal, handgeschreven handleiding en bovenop de summiere ‘medische dossiers’ van toendertijd met enkel vermelding: adres, naam en leeftijd van de moeder. Van de boreling: geslacht (m of v), gewicht en datum en uur van geboorte. Handig om nadien een horoscoop te maken. 

Een oefenbaby huilt, plast en
wil gewiegd worden als een echte baby.

Trapsgewijs blokkeerbare klemmen

Verder ampullen, een koperen naald om de vliezen handmatig te breken, scharen en trapsgewijs blokkeerbare klemmen om de navelstreng af te klemmen bij het doorsnijden of met een naald huid dicht te naaien. Achteraan medicijnen en de Pinardstetoscoop om de hartslag van het ongeboren kind te beluisteren. De werktas is een schenking van Charlotte Graré aan De Kraamvogel – infocentrum rond zwangerschap en ouderschap – Volkstraat 7 – tel 03 238 11 00

Een oefenbaby wil ook soms getroost en gewiegd worden.

Oefenbaby

De Real Care Baby is een levensechte pop, met hetzelfde gewicht als een echte baby en geprogrammeerd om aandacht en zorg te vragen op willekeurige tijdstippen door te huilen zoals een echte baby. De oefenbaby huilt, heeft voeding nodig (fles- of borstvoeding) of een propere luier, moet af en toe een boertje laten en wil getroost en gewiegd worden.

Het zorgen voor een oefenbaby gedurende een paar dagen én nachten geeft je de kans om te proeven welke impact 24/24 zorgen voor een baby heeft op je dagelijkse routine. Meer info op Kraamvogel Oefenbaby Onderwijs.

.

Veerle Decorte van De Kraamvogel uit de Volkstraat met een oefenbaby.

Hieronder een video over een oefenbaby.