Ballonkunst van Det Sneyers tovert het kind in de volwassenen naar boven

Opvallende eye catcher bij Samentuinen tijdens de opening van het Zuidpark op de gedempte zuiderdokken: een gigantische wortel en een tomatenplant, uitsluitend gemaakt van ballonnen. Ballonkunstenares was Det Sneyers of Ballondetta’, een buurtbewoner voor wie deze  spreekwoordelijke uit de hand gelopen hobby een passie is geworden.
Det is al sinds haar tienerjaren actief in het jeugdwerk. Creatief bezig zijn en animeren voor jong en minder jong werd al gauw een tweede natuur. 

Det Sneyers kreeg haar opleiding van de Amerikaanse pionier en wereldautoriteit
Marvin Hardy.

Halfweg de jaren ’90 kwam het ballonmoduleren uit Amerika naar Europa overgewaaid en de ballonnenclown die hondjes maakten uit langgerekte ballonnen verschenen in het straatbeeld. Als animator kwam ook Det in contact met deze nieuwe werkvorm. Haar eerste opleiding kreeg ze van de Amerikaan Marvin Hardy, wereldautoriteit als pionier van ballonkunst. De gebruikelijke hondjes werden al gauw allerlei andere en meer gedetailleerde figuren en zo is ze ook gestart met ballonsculpturen.

Voor de Reuzenstoet in Borgerhout heb ik een 7 meter hoge reus gemaakt.

Vier opeenvolgende edities was Det aanwezig op de tweejaarlijkse internationale Ballonconventie in Amerika waar de allernieuwste technieken werden aangeleerd. Zo’n conventie is telkens een spektakel waarbij het ganse hotel thematisch wordt ingekleed met sculpturen gerealiseerd in ballonnen en gemaakt door artiesten uit de hele wereld. Tijdens de eerste deelname aan deze World Balloon Convention nam ze deel aan het CBA-examen en behaalde ze ook het certificaat van ‘Certified Balloon Artist’.

.

Indrukwekkend en magisch

  • Hoe begin je daaraan?

DET: De basis op alle cursussen is het hondje. Maar dan begint de fantasie te werken en gaan we met meer techniek en details andere dieren maken of je krijgt vragen die je ter plekke uitwerkt. 

  • Wat is de grootste voldoening?

DET: Eerst de figuren bedenken, dan puzzelen en dan aan de slag. Het is verrassend wat je allemaal met ballonnen kunt maken, eigenlijk bijna alles. Voor een jarig kind dat gek was op de Masked Singer maakte ik een volledige copie. Voor een huwelijk heb ik een botsauto nagebouwd waarin je kon plaatsnemen voor de foto en bij een andere gelegenheid bouwde ik samen met enkele collega’s een auto waarin vier volwassenen konden. Ballonsculpturen maken zowel kinderen als volwassen blij.  Het is indrukwekkend en tegelijk magisch. Volwassenen worden terug kind. Ik heb momenteel thuis achter het raam een zeepaardje hangen. Voorbijgangers bellen soms aan. Ik zie de verwondering op hun gezicht.

Ook de kleding voor de begeleiders

Voor de Reuzenstoet in Borgerhout heb ik in 2012 voor de gezinsbond samen met collega’s uit Nederland een 7 meter hoge reus van ballonnen gemaakt en ook de kleding voor de begeleiders. Het was een immense klus, waar we met 5 mensen een kleine week aan werkten. We wonnen er de eerste prijs van de kinderjury mee. 

Winkeliers

  • Voor wie of wat maak je dat allemaal ?

DET: Met ballonsculpturen kan je alle kanten op. Familiefeestjes van communies en huwelijken tot uitvaarten. Op beurzen, evenementen, … De grote sculpturen zijn ook prima eye catchers voor in winkelvitrines. Het ballonmoduleren dat intussen meer is geëvolueerd tot een animatie met ballonnen kent een breed publiek van kinderfeesten, jeugdbewegingen, scholen … tot zorgcentra. Ik geef ook regelmatig vormingen ballonmoduleren via het sociaal-cultureel werk van de Gezinsbond. 

100% rubber en volledig afbreekbaar

  • Is het wel duurzaam, al die ballonnen?

DET: Ballonnen kregen de afgelopen jaren een slechte reputatie op vlak van duurzaamheid en milieu. Dat is eigenlijk jammer want ze verdienen net het tegenovergestelde. Ballonnen zijn nu gemaakt van 100% natuurlijk rubber dat volledig afbreekbaar is. Een sculptuur of decoratie van vele kubieke meters eindigt met een handjevol biologisch afbreekbaar afval. Wie doet beter? Eens te meer is het de mens die ervoor heeft gezorgd dat ze op een milieu-onvriendelijke manier gebruikt werden: Ballonnen, gevuld met helium, oplaten is een slecht idee want vroeg of laat springt die ballon stuk en vallen de restanten ergens neer, vaak in de natuur of in de zee, waar ze door dieren aanzien worden als voedsel, met rampzalige gevolgen.
(Meer info: det.sneyers@telenet.be)