Frank van slotenmakerij ALFA in de Nationalestraat

Mensen sluiten zich dikwjls buiten in hun pyjama.

In de Nationalestraat 55 baat Frank Dierks al mee dan 30 jaar slotenmakerij ALFA uit. Mensen kunnen bij ALFA ook terecht om hun schoenen te laten herstellen. De laatste jaren is dit wel enorm afgenomen: steeds minder mensen komen langs met hun kapotte schoenen. Frank legt uit: “Iedereen draagt sneakers, hé.” 

Een man vraagt om zijn slot te veranderen; Een uur later vraagt z’n vrouw om het opnieuw te veranderen.

Maar grappige verhalen komen ook wel eens voor, vertelt hij: “Een man komt langs met de vraag om zijn slot te vervangen en één uur later komt zijn vrouw langs om te vragen om dat slot opnieuw te vervangen. Daarnaast komt het ook nog vaak voor dat mensen zichzelf buitensluiten in hun pyjama, terwijl ze hun vuilzak willen buitenzetten.” 

In de winkel hangen meer dan 3 000 verschillende soorten sleutels, maar toch zijn volgens Frank elektronische badgesystemen de toekomst.  

Tip: deur enkel toetrekken is niet voldoende.

Als tip naar de lezers toe wil Frank er graag op wijzen de deuren steeds op slot te doen, omdat mensen vaak denken dat enkel de deur dichttrekken volstaat, maar zelfs bij zware veiligheidsdeuren is dat niet het geval. “Bovendien kan je al 50% van de inbraken voorkomen door de cilinder met een veiligheidsrozet te beveiligen”, zegt Frank, “en dat is helemaal niet zo duur.” (Alfa, Nationalestraat 55 – tel 0475 73 77 34)
(Zara Vynck, master Journalistiek KU Leuven, campus Sint-Andries)