Word mentor bij DUO for a JOB

Mentor Frank Düring begeleidde mentee Lilit Sarkisian
om haar weg te vinden op de Belgische arbeidsmarkt.

Help zoals Frank jongeren met een migratieachtergrond aan werk

DUO for a JOB koppelt jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond (mentees) aan 50-plussers (mentoren)die hen vrijwillig begeleiden in hun zoektocht naar werk. Sint-Andriezenaar Frank Düring (55), marketing consultant uit de Scheldestraat, deelt zijn ervaring. 

Bij DUO for a JOB zet de mentor zijn/haar (beroeps)ervaring in om de mentee gedurende zes maanden te begeleiden.Jongeren met een migratieachtergrond worden vaak geconfronteerd met allerlei drempels die hun zoektocht naar werk extra moeilijk maken. De ervaring van   50-plussers blijkt bijzonder nuttig om die obstakels te overwinnen. Sinds 2013 stond DUO for a JOB al meer dan 2 500 duo’s bij in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. 3 op de 4 mentees vindt binnen de twaalf maanden een passende job, stage of opleiding.

Een van de 950 mentoren is Frank Düring. Hij begeleidt ondertussen al zijn derde mentee. FRANK: Het mentorschap is een enorm verrijkende ervaring! Via een nieuwsbrief van de stad Antwerpen ontdekte ik het vrijwilligerswerk bij DUO for a JOB en ik was meteen verkocht. Ik kom in contact met fijne, interessante mensen uit andere culturen, leer de situatie in andere landen kennen en krijg meer inzicht in hoe naar de wereld te kijken. Het is fascinerend om te zien hoe ze met wat advies beter hun weg vinden op de Belgische arbeidsmarkt.

Een unieke menselijke ervaring

Hoe kan je als 50-plusser een jonge werkzoekende concreet helpen? 

FRANK: Ik heb bijvoorbeeld een mentee geholpen om uit te zoeken hoe hij zelfstandig aan de slag kan. Ik bracht hem in contact met professionals en verduidelijkte hoe solliciteren hier werkt. Uiteindelijk zijn we bij opleidingen uitgekomen, die hem na afloop in een knelpuntberoep deden belanden.

Waarom mentor worden? 

FRANK: Als mentor deel je niet alleen je ervaring en kennis, je krijgt er ook veel voor terug. Het is een unieke menselijke ervaring. Je leert bij, verandert een mensenleven, verruimt jouw blik en maakt deel uit van een netwerk van mentoren. Om mentor te worden heb je geen ervaring met coaching nodig, enkel de goesting om een mentee te begeleiden. Je bent wekelijks 1 à 2 uur beschikbaar en volgt vooraf de vorming voor mentoren waarbij je tal van nieuwe vaardighedenontwikkelt en tips krijgt voor de begeleiding. Je bent tijdens de 6 maanden ook prima omkaderd door het professionele team van DUO. Het verklaart waarom meer dan 9 op de 10 van hun 950 actieve mentoren na afloop aan een nieuw mentortraject beginnen. Een traject duurt in principe maar zes maanden, maar met mijn vorige mentees heb ik nog steeds contact. We zijn eigenlijk vrienden geworden. 

DUO for a JOB is steeds op zoek naar nieuwe mentoren. Ken je iemand? Meer info op www.duoforajob.be