Vierkante meter scheidingsmuur ingestort op de Oever

22.5.23 – Noah Melis (33), eigenaar van koffiebar Me and my Monkey op de Oever zat net achter de ingestorte muur papierwerk te doen. Nog een beetje aangedaan: “Maar zolang iedereen veilig is, is het oké. Gyprocwand en elektriciteitsleidingen zijn langs de buitekant zichtbaar geworden.”

Een vierkante meter zijmuur van het aanpalend huis waar graafwerken zijn voor appartementen The Roastery, is ingestort. Het is waar vroeger kruidenier Jespers was gevestigd, naast de opbouw voor een nieuw hotel op de Oever.

.

Meteen kwamen bij omwonenden herinneringen boven aan de instorting van café ’t Swart Schaap een paar honderd meters verderop in de Kloosterstraat aan het pleintje met het standbeeld van Peter De Grote.

Na grondig onderzoek van de stabiliteit van het huis heeft de Antwerpse brandweer stuts geplaatst om verder onheil te voorkomen.

Hein Verdingh van de heemkundige vereniging Erfgoed Sint-Andries Antwerpen kreeg meteen een naar gevoel wanneer hij voorbijkwam. Ook bij hem kwam de herinnering meteen terug aan de instorting van café ’t Swart Schaap in 1989 waarbij 4 bezoekers het leven lieten.

HEIN: Ik stond toen ’s nachts op straat na de instorting waarbij de volledige voorgevel weggeblazen werd. En dat zal me altijd bijblijven, want ik twijfelde nog rond een uur of 11 of ik er nog iets zou gaan drinken… Maar ben na een korte twijfel toch naar huis gegaan ipv. naar binnen. Aan een ramp ontsnapt.

De ernaast gelegen koffiebar Me And my Monkey, waar onlangs nog tal van renovatiewerken werden uitgevoerd, had voordien reeds barsten in de muren en losgekomen tegels.