Maria Van Kerkhove (81), kostuumontwerpster van de Semini-optochten

Dat Maria er nog zo flink bijloopt komt enerzijds door de trappen naar de derde verdieping die ze dagelijks meermaals doet. Anderzijds is ze sociaal zeer actief. Ze was jarenlang lid van de heemkundige kring Sint-Andrieskwartier Herleeft (thans: Erfgoed Sint-Andries Antwerpen) en slaat geen enkele maandelijkse bewonersvergadering van de Stuurgroep Sint-Andries in coStA over. En daar laat ze telkens van zich horen. Wie bezint te zeveren wordt door haar meteen de mond gesnoerd. Zonder onderscheid van range of stand. Zelfs schepenen die een project komen voorstellen moeten telkens op hun hoede zijn voor haar spitse kritiek. En ze kan ook telkens origineel uit de hoek komen.

Wie tijdens bewonersvergaderingen begint te zeveren, wordt door haar meteen de mond gesnoerd.

Maria ka Nook kan goed overweg met naald en draad. Alle belle epoque-kostuums voor de jaarlijkse Semini-optochten, voor zowel de vrouwen als de mannen, en dat zijn er wat, heeft zij zelf ontworpen … en gemaakt. Met oog voor de historische details, maar aangepast aan de moderne tijd: onderrokken met een speciale ingenaaide zak voor de smartphone.

Maria tijdens de jaarlijkse Semini-optocht waarvoor zij alle kostuums heeft ontworpen … en gemaakt.

De lokdown was voor haar een lastige periode. Naar het einde toe kreeg ze ook nog te maken met kanker, maar die heeft ze succesvol overwonnen.

Ik heb altijd een groede voorraad in huis. Stel dat er een strenge winter komt en ik kan niet meer buiten.

MARIA: Ik heb de tweede wereldoorlog meegemaakt. De lockdown, dat was een oorlog zonder bommen. Dat het lastig was om te winkelen, vond ik geen probleem. Ik at opnieuw de helft van anders. In de oorlog stonden we ook op rantsoen en hadden we maar 2 sneden brood. We zijn er niet aan dood gegaan. Ik heb niet gehamsterd, want ik heb altijd genoeg voorraad van alles. Waarschijnlijk een reflex van toen ik eens zonder geld zat.

Het geeft altijd een gerust gevoel genoeg in huis te hebben: pasta, koffie, suiker, conserven, ingevroren gerechten in de diepvries en 2 pakken wc-papier. Ik vul ook telkens aan bij het begin van de winter. Stel dat er een strenge winter komt en ik niet meer buiten kan. Gisteren at ik zwanworstjes met bonen in tomatensaus, vanavond eet ik pasta met mosselsaus en tonijn uit blik en morgen een boterham met een banaan. Ik heb niet veel nodig. 

Maria op kop tijdens haar 75ste verjaardag.