Museum Plantin-Moretus nodigt buurtbewoners uit

Woensdag 19 juni 2024 van 17u30 tot 20u nodigt Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt voor de tweede keer alle wijkbewoners gratis uit voor een rondleiding met een drankje. Er zullen verschillende gidsen aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden. Vorige keer kon me de tijdelijke tentoonstelling van Crabbelingen tot Carton bekijken. Nu de binenentuin en het gelijkvloers met drukdemonstraties.

Reserveren hoeft niet. MAAR NOTEER HET NU AL WEL IN JE AGENDA. Want het was vorige keer een fijne avond met veel wijkbewoners.

Museum Plantin-Moretus heeft vrijwilligers voor allerlei taken, zoals rondleidingen, onthaal en demonstraties.  Allemaal trots op ‘hun’ museum. Zoals ook Ivan Mostien die demonstraties geeft op een replica van een drukpers uit 1600. 

Museum Plantin-Moretus nodigt wijkbewoners uit

IVAN: In de jaren ’80 wilde een rijke Japanner een van onze oudste drukpersen kopen voor het ‘Toppan Printing Museum’ in Tokyo. De stad deed een tegenvoorstel: maak er maar een replica van. En meteen een extra voor ons. De Antwerpse handelsgeest. En nu staat ze hier.

Gutenberg had wel een eeuw eerder de boekdrukkunst uitgevonden. Maar Christoffel Plantin heeft het wereldwijd gecommercialiseerd.

  • Waarom geef je hier drukdemonstraties?

IVAN: Ik ben directeur in een softwarebedrijf, maar zeer geïnteresseerd in Antwerpse geschiedenis. En wat een gigantisch archief hier in het museum ligt. Het is niet enkel een drukkersmuseum. Boeken, maar ook prenten, schilderijen, brieven, tot zelfs middeleeuwse! Ik ben trouwens een echte Sinjoor. M’n beide ouders zijn ook in Antwerpen geboren. Dus logisch dat ik 4 à 5 jaar geleden ben begonnen als stads- en museumgids. Voor m’n eindwerk maakte ik een proefwerk over dit museum.

  • Wat is het leukste aan de drukdemonstraties?

IVAN: Het contact met mensen uit de hele wereld, allerlei talen en achtergronden. En het drukken zelf is rustgevend. Het resultaat is telkens pure magie. Het zacht knisperend/ploffend/schrapend geluid wanneer om de 10 minuten het papier los komt van de inge-inkte loden letters is voor mij een topmoment met de verwondering op de gezichten van de bezoekers. 

  • Wat betekent Christoffel Plantijn voor je?

IVAN: Gutenberg had wel een eeuw eerder de boekdrukkunst uitgevonden, maar nooit gecommercialiseerd. Dat deed Plantijn wel. Wereldwijd.

En daardoor kon ook alle kennis en wetenschap over de hele wereld worden verspreid. Van Filips II kreeg hij zelfs de exclusiviteit om alle bijbels binnen zijn enorme rijk te drukken. Daar behoorden ook de overzeese Spaanse gebieden bij. Da’s niet niks geweest.

  • Wat is de meest voorkomende vraag?

IVAN: Waarvan de inkt werd gemaakt. Maar waar niemand op let zijn de balken waarmee elke pers aan de plafondbalken zijn verankerd. Maar wel belangrijk. Want je moet zo hard aan de pers trekken om het papier op de loden letters te drukken dat de pers na een uur aan de ander kant van de kamer zou staan.

Een topmoment wanneer het papier los komt van de loden letters.

Vrijwilligers zijn in het Museum Plantin-Moretus nog steeds welkom. Er wordt ook nog gezocht naar vrijwilligers met een achtergrond als drukker.

Ivan Mostien geeft ook workshops lettergieten en geleide bezoeken over mode, barok en historische wandelingen. (ivan.mostien@hotmail.com)

Woensdag 19 juni 2024 van 17u30 tot 20u nodigt Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt voor de tweede keer alle wijkbewoners gratis uit voor een rondleiding met een drankje. Er zullen verschillende gidsen aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden. 

Reserveren hoeft niet. MAAR NOTEER HET NU AL IN JE AGENDA. Want het was vorige keer een fijne avond met veel wijkbewoners.

Museum Plantin-Moretus – Vrijdagmarkt 22 – open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur – gratis toegang met Museumpas en elke eerste dinsdag van de maand voor houders van een A-kaart. Tel 3 221 14 50 
Mail: museum.plantin.moretus@antwerpen.be

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Plantin-Mostien-tampons-1200x1600.jpg