Poesie overleefde val van vijfde verdieping

Poesie met Warre ne Lander

Wou haar territorium verdedigen 

Poesie (11 jaar) woont in de Goedehoopstraat op de vijfde verdieping in een penthouse. Het terras grenst aan dat van de buren waar ook een kat woont. Durft die nog maar in de buurt van de afsluiting komen, dan staat Poesie op een metalen dakrand luidkeels te miauwen en te klauwen om haar territorium te verdedigen. 

Maar op een avond ging het mis… Het had geregend, het metaal was glibberig en door het heftig klauwen schoof ze van de rand en kwam ze vijf verdiepingen lager op de straatstenen terecht. 

Dave Desiron: “Kat lag een uur lang rillend en hijgend te ventileren in de kou.”

Dave Desiron, een van de twee zaakvoerders van HF Electronics, gespecialiseerd in professionele draadloze communicatie op de Sint-Michielskaai 6, vond haar 150 meter verderop aan de Kewloxwinkel op de hoek: “Ik dacht eerst dat ze was aangereden. Ik heb meteen de Blauwe Lijn gebeld. De agenten hebben het VOC verwittigd. Een uur lang ben ik bij haar blijven zitten in afwachting van de dierenambulance. Het was zielig hoe ze hijgend en rillend hyperventileerde. ’t Was koud, maar ik durfde ze niet in m’n armen te nemen om ze wat warmte te geven. Stel dat ze iets had gebroken. Ze voelde zich blijkbaar wel veilig bij mij, want ze maakte geen aanstalten om te gaan lopen, terwijl ze voordien nog wel de halve straat was doorgesukkeld.”

Zielig

Ten huize Van Landeghem-Maes hadden ze geen idee waar Poesie kon zijn. Zoon Warre (links op de foto) belde alle dierenartsen in de wijde omgeving en broer Lander verdeelde flyers in de buurt en liet het nieuws op de facebookpagina van de Gazet van Sint-Andries zetten, waar het massaal werd gedeeld. Op aanraden van buurvrouw Liliane De Langh werd naar het VOC gebeld, waar men vernam dat Poesie naar dierenarts Sven Franck in Ekeren was gebracht. Warre en Lander sprongen meteen in de wagen. Warre: “Het was zielig hoe ze daar lag, maar ze herkende ons meteen. Dat moet voor haar een geruststelling zijn geweest.”

Twee dagen later vond Dave op een flyer het telefoonnummer van de familie Van Landeghem-Maes en kon ook hij worden gerustgesteld. Als bedankje kreeg hij nadien op z’n kantoor een doos pralines, wat hij een erg fijn gebaar vond. 

 Dierenarts Sven Franck: “Katten mogen niet langdurig pijnstillers slikken, want dan beginnen ze weer te lopen en te springen en kunnen ze niet genezen.”

Dierenarts Sven Franck: “Ze vertoonde geen uitwendige kwetsuren, maar sleepte zich zwalpend voort. Ik mocht niet aan haar rug komen. We hebben haar ontstekingsremmers gegeven, een pijnstiller en een lichte verdoving om een radiografie te kunnen maken, want een kat leg je niet zomaar stil op haar rug voor een opname. Ze had geen breuken, wel een kneuzing, ontsteking en bloeding in de onderrug. Het zal nog wel een maand duren eer ze volledig is hersteld, maar pijnstillers mogen katten niet langdurig nemen, want dan beginnen ze weer te lopen en te springen en kunnen ze niet genezen.”

Miche smet: “Niet goed van.”

Volgens Miche Smet die op de Sint-Michielskaai woont en Dave met de kat zag zitten, moet het wel een pijnlijke val zijn geweest. Ze schreef nadien op Facebook: “Ik heb de kat gezien en de man aangesproken die naast haar zat en aan het bellen was. Zo blij te horen dat het goed gekomen is met haar, want ik was er heel de avond niet goed van om haar zo zielig en klaaglijk te horen miauwen. Ze had duidelijk enorm veel pijn.”Weer thuis heeft Poesie nog dagen, compleet van slag, gewoon op het tapijt gelegen, maar na een paar dagen begon ze opnieuw te snorren, toen ze werd geaaid. Ondertussen is ze volledig hersteld. 

WAT TE DOEN VOOR EEN GEWOND DIER ?

Wij vroegen het Daphne Van Mieghem, coördinator van het VOC (Vogel Opvang Centrum): “Wie een gewonde hond of kat op straat vindt, moet enkel en uitsluitend de Blauwe Lijn  bellen (0800 123 12). De politie verwittigt dan het VOC dat de dierenambulance langs stuurt die het dier naar een dierenarts brengt voor de eerste zorgen. Wanneer het gechipt is, wat verplicht is sinds november 2017, wordt de eigenaar dadelijk verwittigd. Is dat niet het geval, dan wordt het na de behandeling door de dierenarts naar een dierenasiel gebracht. Er wordt meteen een foto gepubliceerd op de facebookpagina van de Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming vzw en de website www.cad-dieren.be in de hoop dat de eigenaar het dier komt ophalen. Is niemand na twee weken komen opdagen, dan kan het dier door een andere dierenliefhebber worden geadopteerd.”