Arrangerie 13: meubelen met (letterlijk) een hoek af

Wijkkroniek.be is er voor iedereen. Ken jij ook zo’n aparte zaak als deze? Laat het ons weten per mail naar info@wijkkroniek.be

Elke keer ik er passeer sta ik verwonderd naar de uitstalramen te kijken. Bij Arrangerie 13 in de Muntstraat 13, recht tegenover restaurant Native, is er altijd wel iets te ontdekken: gerestaureerde meubelen van antiek over vintage tot modern. Dikwijls ook met een rare gepimpte twist, zodat een saai meubel met een flashy verflaag of zelfs spiegeltjes een hebbeding wordt. 

Het zijn eigen ideëen van Johan, of van een klant die een schetsje op papier heeft gekrabbeld of een volledig ontwerp heeft uitgetekend, volledig uitgewerkt of met de losse hand. Er worden soms volledig nieuwe meubelen gemaakt, maar dikwijls met de, hier letterlijk te nemen, hoek af. Johan De Bruyn (68) werkt met kennis van zaken, enthousiasme en vooral veel werkplezier.

Vintagetrend

De Arrangerie 13, gehuisvest in 3 aaneengesloten panden, is in 1982 toevallig begonnen. 

JOHAN: Na een opleiding tot goudsmid in de Akademie kwam ik terecht in een juwelenbedrijf, maar het bleek een fabriek waar aan de lopende band werd gewerkt. Toen kwamen schrijnwerker Guido Gruyaert en Chris Bailleux op m’n pad. Het was de tijd van de blankhouten meubelen en daar zijn we mee begonnen. Daarbovenop restaureerden we antieke meubelen voor de winkels in de Kloosterstraat. 

– Nu zitten we duidelijk in de vintagetrend. Hoe te verklaren?

JOHAN: Vintagemebelen zijn strak en sober, passen perfect in de minimalistische appartementen waarin we nu wonen. Lambrizering en bloemekesbehangpapier, waar antiek perfect in paste, is er niet meer. Vintage is ook nostalgisch. Het voert ons terug naar vroeger, onze kindertijd waarin we gelukkig waren, zonder problemen of verantwoordelijkheden. Stukken die al door een vorige generatie zijn gebruikt stralen ook iets uit, een sfeer, ze hebben geleefd, ze dragen herinneringen in zich. Een slijtspoor kan soms een heel verhaal vertellen. Skai wordt lelijk, leder krijgt een mooie patine. Een vrouw bracht onlangs een bijzettafeltje binnen met ingelegde parelmoer, maar er waren vochtvlekken op. Toen het was gerestaureerd stond ze te huilen in het atelier. Alle herinneringen aan haar moeder kwamen terug naar boven.

.

– Ik zie hier drie verdiepingen hoog allerlei creatieve sculptuurachtige kunstige … dingen, zal ik maar zeggen.

JOHAN: Een koppel dat een boerderij had gekocht wilde alle achtergelaten voorwerpen door ons laten ombouwen tot bruikbare dingen. Van sommige voorwerpen maakten we lichtarmaturen, zelfs van een glazen melkfles van 10 liter . Ook voor de etalages van Dries Van Noten maakten we bewegende installaties à la Jean Tingely. Een rechtopstaande sculptuur, gemaakt van een zware ketting uit de dokken met vastgeroeste schakels als menselijke gewrichten heeft een tijd in het uitstaalraam van apotheker Sollie in de Kasteelpleinstraat gestaan. Nadien kregen we bestellingen van zes kinesisten die in de vastgeroeste schakels inderdaad ook menselijke gewrichten herkenden. (Guido Sanders)

(Munstraat 13 – tel 0486 91 56 10 – www.arrangerie.be – open: maan-, dins-, donder- en zaterdag van 11 tot 18 u.)

Wijkkroniek.be Is er voor iedereen. Ken jij ook zo’n aparte zaak als deze? Laat het ons weten per mail naar info@wijkkroniek.be