Oudste en grootste platenwinkel van België zit in de Kloosterstraat

Al 35 jaar is Chelsea Records van  Pascal de Bruyn een vaste waarde in de Kloosterstraat. Het is de oudste en grootste vinyl/CD-shop in België.

De uitstalramen doen al tot de verbeelding spreken en dat gevoel verandert niet, eenmaal u de winkel binnengaat. Er liggen 60 000 cd’s met verschillende titels verzameld en daarnaast zeker nog 120 000 singles en dan nog eens karrevrachten vinyl-elpees. De cijfers zijn bij benadering, want Pascal heeft zelf geen idee hoeveel stuks  er in zijn winkel liggen.

Of de passie voor muziek doorgegeven is via de ouders? Dat is niet het geval. De moeder van Pascal was 1981 tijdelijk met een brocante- en antiekwinkel op de Oever begonnen.

Wanneer ouderen hun collectie verkopen komen er dikwijls heel wat emoties los.

In zijn jongere jaren was Pascal altijd al geïnteresseerd in muziek, maar hij wou vooral nieuwe dingen leren kennen. Zo hielp hij zijn moeder met een inboedel die ze had gekocht en daarin zaten o.a. fonoplaten. Pascal getuigt: “Toen hebben we een bak platen buitengezet voor 20 frank per stuk. Zo is het begonnen.”

Chelsea Records krijgt ook heel wat vaste klanten, van over de hele wereld zelfs. “De meest opmerkelijke verkoop van een plaat was toch wel de 10 inch Kerstmis-LP van Elvis Presley die we voor 750 euro hebben verkocht. Het aankopen van platen kan soms ook wat emotie meebrengen,” vertelt Pascal. “Zo zijn er vaak oudere mensen die afscheid moeten nemen van hun collectie: een keer 50 000 cd’s, ja vijftig duizend, omdat die persoon er in het bejaardentehuis maar maximum 500 mocht meebrengen.” (Zara Vynck)

Chelsea Records, email: Chelseamuziek@gmail.com – Kloosterstraat 10 – tel. 03 233 85 77

Chelsea Records