Bij toeval topstuk DIOR ontdekt bij MoMu in de Nationalestraat

Cover van tijdschrift Textiles Suisses, Nr2, 1948, Collectie ETH Zurich, foto Isaac Kitrosser, Dior haute couture collectie lente/zomer 1948

Al 16 jaar bevond zich in het MoMu-depot een origineel topstuk van mode-ontwerper Christian Dior uit 1948. Door een buitenlandse bruikleenaanvraag werd het stuk opgediept en bleek het na bestudering een topstuk te zijn.
Met de klokkende rok, smalle taille, ronde schouders en bustier met baleinen, reflecteert de Flamant Rose de New Look-stijl.

De naam Flamant Rose verwijst naar het kleurverloop in de pluimen van de roze flamingo. Dat werd geïmiteerd in de verschillende tinten roze van de negen lagen van de rok. Roze was een belangrijke kleur in het leven van Christian Dior. Het bracht hem terug naar zijn kinderjaren in de rozentuin van de ouderlijke Villa Les Rhumbs. Dior noemde nadien roze de ‘kleur van geluk en vrouwelijkheid’. 

48 meter fijne stof om achteraan
volume te creëren.

Dior zocht steeds manieren om te vernieuwen. Om achteraan volume te creëren gebruikte Dior 48 meter organdie (zeer fijn, dun, doorzichtig weefsel), ongezien in de naoorlogse tijden van schaarste.
Het leverde de ontwerper kritiek én publiciteit op.Registrator-onderzoeker MoMu Bas Verwaetermeulen: “Tijdens mijn onderzoek detecteerde ik de typische kenmerken van Dior.  Het was die buitengewone ontdekking waar elke modehistoricus van droomt!” 
www.momu.be Nationalestraat 28.

Christian Dior, collectie Haute Couture lente-zomer 1984 (c) Michael Ochs Archives / Getty Images
Ontwerp van Christian Dior. Schets voor Flamant rose dress, lente-zomer 1948 Haute Couture collection. Dior Héritage collection, Paris. © Christian Dior