Lezen en schrijven is niet zo vanzelfsprekend

De humor is nooit uit de lucht tijdens de lessen van Open School Antwerpen. tweede van links vrijwilligster/begeleidster Valerie Gevaert en vijfde van links
staand docente Hilde Bleijenberg.

Wat we niet altijd beseffen: 1 op de 7 Vlamingen is laaggeletterd, heeft lees- en schrijfproblemen, moeite met het begrijpen van richtlijnen en handleidingen of het invullen van formulieren. Terwijl kinderen nu tot op het bot worden geanalyseerd werd er vroeger door school en ouders soms, hoewel meer uitzondering dan regel, niet eens opgemerkt dat een kind ergens moeite mee had. 

Ik ging een middag mee op cursus met Open School Antwerpen in coStA. Het werd geen saaie middag, eerder een vriendenclub waar grappen en spitse en gevatte opmerkingen niet van de lucht waren. Op het eerste zicht dus niets aan de hand. Maar…

Bril niet bij

HELEN: We zijn heel goed in het camoufleren van het probleem. Zeggen dat ik m’n bril niet bij heb, dat ik het formulier thuis wel zal – laten – invullen. Als kind had ik last van een lage bloeddruk en viel dikwijls onverwachts op de grond met hersenschuddingen die m’n lees- en schrijfproblemen hebben veroorzaakt. Nu oefenen we op het invullen van onze gegevens en zijn we trots wanneer we zelfstandig een formulier kunnen invullen. Soms gebruiken we een geheugensteuntje.. Door deze cursus heeft m’n zelfvertrouwen een enorme boost gekregen en dat helpt bij het solliciteren. 

JEF: Ik was wel ingeschreven op school, maar speelde liever op straat. Ik ben lasser geworden, want ik kan stelen met m’n ogen. Ik volg deze cursus al 4 jaar. Ze geven je een systeem mee. We oefenen tweemaal in de week in de les en ook thuis. Zo gaat de hele groep vooruit. Onderschriften bij films gaan me te snel. Daardoor heb ik wel Engels leren begrijpen. Ik luister meer dan ik lees. 

Rustig bijbenen

LEEN: Als kind kon ik in school totaal niet volgen. In plaats van de oorzaak op te sporen kreeg ik telkens slaag. En toen ik met een slecht rapport thuis kwam werd ik nog eens gestraft. Het enige wat ik op school mocht was stil zitten en de les niet storen. Later ben ik in de bibliotheek – heel moeizaam – boeken gaan lezen over psychologie. Zo ontdekte ik dat ik een erge graad van dyslexie had. Ik ben heel blij dat ik Open School heb ontdekt om rustig bij te benen.

Op attent gemaakt door anderen

Opvallend is dat de meeste deelnemers nooit zelf Open School Antwerpen hebben ontdekt, maar er meestal attent op werden gemaakt door anderen. Heb je zelf moeite met het lezen of schrijven van een brief, wil je je Nederlands verbeteren of wil je je papieren beter kunnen beheren, dan kan je tweemaal per week in een ongedwongen sfeer hieraan werken. Er wordt gewerkt in niveaugroepjes met veel persoonlijke aandacht voor de cursisten.  Open School Antwerpen geeft ook cursussen over wiskunde, computer- en tabletgebruik, algemene vorming, zelfvertrouwen verbeteren, leren solliciteren en nog veel meer. Meer info: www.basiseducatie.be of tel 03/230.22.33