SAM, Sint-Andries Muzeum, toont het leven in onze steegjes

Pastoor Rudi Mannaerts in het SAM: “Achter de schilderijen zien we het echte leven van de gewone man van toen.”

Een ‘gedenkruimte’ om te beseffen hoe goed we het nu hebben.

Het SAM, het MAS van Sint-Andries, is een initiatief van Pastoor Rudi Mannaerts, die de garage van de kerk heeft omgebouwd tot een nieuw en bijzonder museum. Gekalkte muren, onderaan met teer bewerkt tegen vocht, tonen onze steegjes van toen, alsof je er echt dorheen wandelt. Tal van schilderijen en foto’s illustreren verder zeer gedetailleerd de vele afgebroken steegjes en het leven van weleer. Maar er is meer.

“In een steegje woonden 8 gezinnen met 1 toilet en 1 waterpomppomp.”

Geen valse romantiek met een zonnetje en een bloempotje

PASTOOR RUDI MANNAERTS: Vanuit m’n historische interesse wilde ik een blijvend beeld tonen van onze parochie tot na WO II. Acht jaar geleden is het idee ontstaan. Ook in onze schatkamer wilde ik niet uitpakken met het duurste, sjiekste of oudste voorwerp, maar wel de lokale geschiedenis tonen met het leven van de kleine man, vrouw, kind als middelpunt. We kijken achter de afbeeldingen. Want meestal brengen musea beelden van de gegoede burgerij en overgeromantiseerde steegjes met een vals zonnetje en bloempotje. Maar het SAM toont het echte dagelijkse leven van de gezinnen. En dat was niet zo romantisch. Twee derde van de wijkbewoners woonden in zulke steegjes met 1 toilet en 1 pomp voor gemiddeld 8 gezinnen. Geld om te reizen zoals nu was er ook niet. Daarom maakten ze zelf plezier onder mekaar, alles gebeurde op straat. Door zo dicht op mekaar te wonen was er ook dikwijls ambras natuurlijk, maar ook samenhorigheid.”

 De essentie van het leven

Pastoor Rudi Mannaerts: “Het Sint-Andries Muzeum is eerder een ervaring, een gedenkruimte om even stil te staan bij de huidige tijd en dankbaar te zijn met de tijd waarin we nu leven en er over te waken dat we – zoals toen – de essentie van het leven en de zorg voor elkaar niet verliezen.”   

Huishoudelijke voorwerpen, boeken over de parochie, een pomp, schilderijen van de Sint-Andriestoren vanuit diverse gezichtspunten, havenzichten over 500 jaar, de visserij, de vismijn, mosselkuisers, een karakollenkraam, een authentiek toilet en een zeer verhelderende gravure van de Sint-Michielsabdij, moeder Netje, de geboorteakte van Hendrik Conscience en zoveel meer maken van dit museum een unieke belevenis. Bezoek is enkel mogelijk in groepsverband.
(foto Jan Stes)



Klik hier voor de openingstoespraken van Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy.
Reservatie voor een groepsbezoek : sint-andrieskerk@outlook.com