In de jaren ’80 waren de Scheldekaaien  grauw, troosteloos en vervallen

Niemand wilde er toen wonen

In januari 2017 overleed Will Van Roosmalen, de interieurarchitect die architect bOb Van Reeth in 1985 de opdracht gaf tot het bouwen van het iconische zwart-witte huis op de hoek van de Sint-Michielskaai en de Goedehoopstraat. De voltooiing ervan heeft 3 jaar geduurd. Doordat tijdens het ontwerp het aanpalende pand op de kaai te koop kwam, werd de gevel dubbel zo groot. Het gebouw telt 2 duplexappartementen. 

De zwartwitstrepen referen naar de Parijse residentie van de variété-artieste Josephine Baker, dat echter
nooit werd gebouwd.

Nog vóór de bouw werd het project bekroond met de Charles Wilfordprijs 1986. De zwart-witte strepen zijn een hommage aan het ontwerp van architect Adolf Loos die dit in 1928 bedacht voor de (nooit gebouwde) Parijse residentie van variété-artieartieste Josephine Baker. 

In 1985 waren de gebouwen aan de kaai verloederd, stonden symbool voor grauwe troosteloosheid en verval. Niemand wilde er wonen. Met het neerzetten van het Huis Van Roosmalen maakte Will een sterk statement om de stad opnieuw te verbinden met de Schelde. De scharniervormige gevel symboliseert deze verbinding van land en water en refereert tevens aan de maritieme wereld, de zee en strandcabines. Op het dakterras roepen vrijstaande metalen schouwpijpen met spankabels, een vlaggenmast, een windwijzer en relingen de sfeer op van een scheepsdek. 

Begin van de herwaardering van de Scheldekaaien

Als een van de eerste nieuwbouwprojecten betekende het project ook de doorbraak van de nieuwe architectuur in Antwerpen en het begin van de herwaardering van de Scheldekaaien. Het Huis Van Roosmalen is een sterke trekpleister voor toeristen, aangezien het in tal van reisgidsen wordt vermeld als an iconic landmark in a lovely town

Will, die 30 jaar in het pand heeft gewoond, was in eerste instantie een begenadigd kunstenaar, maar tevens ook de uitbater van het roemruchte artiestenclubhuis VECU in de Moriaanstraat. Wegens zijn inspiratievol inzicht heeft hij vele privé-interieurs van prominente burgers en exclusieve handelspanden ingericht. Will Van Roosmalen is op 86-jarige leeftijd in z’n slaap overleden. (foto Tom Jespers)