De Neus heeft lang in het stadsmagazijn gelegen.
In de Nationalestraat tussen de Lange Vlierstraat en de Prekerstraat staat het beeld van De Neus. Maar was is de betekenis en de geschiedenis van De Neus?
De Neus is een 82 cm hoge stangpop en de belangrijkste figuur in de poppentheaters, poesjenellenkelders genoemd naar de figuur Pulcinella (verbasterd tot Poesje) uit de Italiaanse Commedia del Arte. Sint-Andries kende wel een 20-tal poesjenellenkelders. En het was enkel de pop De Neus die het zich kon veroorloven kritiek te uiten op het beleid, en vertolkte alzo de frustraties van de bevolking die het uit schrik voor represailles zelf niet durfde.
De Lange Nieuwstraat ligt ver buiten de wijk.
Tijdens de renovatie van de Nationalestraat werd het beeld van De Neus op het Neuzenplein tijdelijk opgeslagen in een stadsmagazijn. In 2014 werd het opnieuw ingehuldigd, maar het achterpaneel was vergeten. Eerst 5 jaar later, is het terug aangebracht.
De Neus was een tweestangpop. Eén voor het hoofd en één voor de rechterarm.
Maar wat blijkt? Het toont een afbeelding van Poppenschouwburg Van Campen in de Lange Nieuwstraat (zie bovenste foto). En dat is wel heel vreemd! De Lange Nieuwstraat ligt ver buiten de wijk van de Neus én daar werden meer gesofisticeerde poppen gebruikt met verschillende draden voor hoofd, armen en benen. De poesjenellen in onze eigen poesjenellenkelders daarentegen waren tweestangpoppen zonder draden en met slechts 2 metalen stangen: 1 voor het hoofd en 1 voor de rechterarm. Tijdens een tentoonstelling in het MAS was er een duidelijk voorbeeld van te zien.