As van John toevertrouwd aan de Schelde

Buurtbewoners en vrienden hebben woensdag volgens z’n eigen wilsbeschikking aan het Momento Scaldis op ’t Zuid aan de Schelde de as verstrooid van John (Jean Loucheur – geb. 30.9.1944) uit de Willem Lepelstraat.

Hij was een hyperactieve vrijwilliger die met zijn truweel verschillende trapgevels van de Rijke Beukelaarstraat heeft bewerkt en talloze meubeltjes liefdevol afschuurde. Zijn toewijding aan de samentuinen, het maken van plantenbakken, het opruimen van zwerfvuil en het uitvoeren van talloze gratis klusjes voor iedereen in de buurt maakten van hem een echte ambachtsman en een baken van vrijgevigheid.

John, als driejarige in een instelling geplaatst, zonder ouders en familie, vond troost in het lied Les Roses Blanches van Charles Louis Pothier, een Frans chanson dat zijn levenslange zoektocht naar verbinding met zijn moeder symboliseerde. Begeleid door dit chanson en witte rozen uit het lied werd hij aan de Schelde toevertrouwd.

Na maanden van dappere strijd tegen longkanker, heeft John op 17 januari vredig en zonder pijn kunnen inslapen in de palliatieve afdeling van Sint-Erasmusziekenhuis. Zijn appartementje werd sinds augustus een oase van zorg, waar pijnmedicatie hand in hand ging met aandacht en genegenheid.

In enkele speeches stonden de aanwezigen samen stil bij het leven van deze bijzondere man, wiens nalatenschap in hun harten zal voortleven. (foto’s Jan Stes)