Stad Antwerpen start jaarlijks nieuwe opleiding vrijwillige burenbemiddelaar

Stad Antwerpen start regelmatig een nieuwe opleiding voor vrijwilligers/burenbemiddelaars.

Ik ben Anne, 67 jaar en al 10 jaar enthousiaste burenbemiddelaar. Waarom ben ik al zo lang bezig? Het blijft voor mij telkens weer een boeiende opdracht om met buren aan de slag te gaan. Elk dossier is anders. De ene keer gaat over over-hangende takken, de volgende over geluidsoverlast.

Weer een andere keer is het de blaffende hond die bij iedere voorbijganger over de woning waakt.Elk dossier moet daarom worden aangepakt met maatwerk omdat elk dossier, elke betrokkene, anders is.

Vaak leiden misverstanden of miscommunicatie tot een burenconflict en dan zijn wij er om met de buren in gesprek te gaan. Door onze transparantie en onze neutraliteit stellen ze zich makkelijker open naar ons toe. Er voor hen zijn en luisteren naar hun verhaal, geeft hun veel voldoening. Vaak zie je bij de ander een opluchting: ik voel me al wat beter en ik weet dat jullie me hierbij verder gaan ondersteunen. 

Lukt wederzijds begrip, dan heb je een grote stap gezet.

Door de grote diversiteit in onze stad, zijn er vaak culturele verschillen, andere normen en waarden, een ander levensritme en dit maakt het evenzeer boeiend om die te ontdekken en er ook mee om te gaan. Elke mens heeft zijn eigen referentiekader, wat soms botst met de buur, maar dan probeer je om wederzijds begrip te krijgen. Lukt dit, dan heb je een grote stap gezet.

Bedankje

Burenbemiddeling is niet alleen praten met de buur, vaak komen er nog onderliggende problemen naar boven. Ze zien je als een aanspreekpunt en hebben vaak ook nog andere vragen rond bvb. huisvesting, opvoeding, eenzaamheid. Soms ontdekken we achter de deur schrijnende situaties van slechte woningen. We kunnen tips aanreiken, maar niet alles oplossen. Daarvoor hebben we ons vast team van gemotiveerde stafmedewerkers die hier verder mee aan de slag gaan en doorverwijzen naar de juiste dienst. Als je dan later een bedankje krijgt van een tevreden buur, is dat erg motiverend en weet je dat je goed werk geleverd hebt.

“De maandelijkse interventiemomenten om met burenfrustraties om te gaan wil ik zeker niet missen.”

Ik kijk ook elke maand uit naar ons intervisiemoment. Dit wil ik absoluut niet missen. We krijgen bijkomende interessante info of tools aangereikt om mee aan de slag te gaan. Zo kregen we al interessante info over de verschillende leefgemeenschappen in Antwerpen. Hoe ga je om met de frustraties van de buren als voorbeeld.

Bovendien zie je dan al je collega-burenbemiddelaars en kan je samen reflecteren en raad vragen hoe zij een bepaalde situatie zouden aanpakken. Voor mij een zeer waardevol moment. Ik leer telkens iets bij.

Met een goed gevoel naar huis

Burenbemiddeling geeft me veel voldoening. Als buren tijdens het bemiddelingsgesprek samen tot een oplossing komen, daar doe je het voor. Het is een win-winsituatie voor iedereen: twee tevreden buren en twee tevreden bemiddelaars die met een goed gevoel naar huis gaan.

De dienst Burenbemiddeling is momenteel op zoek naar meer vrijwilligers om ons team te doen versterken. Tijdens een 5-daagse opleiding leer je via gesprekstechnieken en rollenspelen hoe je omgaat met buren, je krijgt de nodige ondersteuning. Daarna ga je op pad met een ervaren bemiddelaar en doe je de nodige ervaring op. Later kan je dan alleen aan de slag gaan of met z’n twee, dit maak je voor jezelf uit.

Als je na het lezen van dit verhaal ook graag vrijwilliger wilt worden neem dan zeker contact op met Petra Vangenechten en stuur per mail je cv en motivatie naar: petra.vangenechten@antwerpen.be(Anne Ceuppens)

Burenbemiddelaars gezocht!


Ben jij een communicatieve bruggenbouwer? Vind je luisteren naar mensen belangrijker dan praten? Kan je je makkelijk in de schoenen van een ander zetten? Wil je je steentje bijdragen om van Antwerpen een leefbare stad te maken?  En heb je tijd? Dan ben jij de man/vrouw/x die wij zoeken!

De dienst burenbemiddeling van de stad Antwerpen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die bemiddelaar willen worden zodat ze kunnen bemiddelen tussen ruziënde buren. In februari start er een vijfdaagse opleiding. 

We zoeken mensen die:

  • wonen in Antwerpen of een van de Antwerpse districten
  • onpartijdig kunnen zijn
  • interesse hebben in hun medemens en respect hebben voor ieders mening, ook als die anders is dan de jouwe
  • goed kunnen luisteren
  • kunnen omgaan met weerstand
  • minimaal 6 cases per jaar opnemen en maandelijks naar onze bijscholingen komen
  • zich willen engageren voor minimum 2 jaar
  • de 5-daagse opleiding burenbemiddeling volgen en deze met succes afronden
  • graag samenwerken (vaak doe je dossiers met z’n twee)

Wat we je te bieden hebben:

  • de mogelijkheid je te ontplooien en ontwikkelen als burenbemiddelaar
  • een gratis 5-daagse opleiding burenbemiddeling
  • maandelijkse bijscholingen
  • permanente ondersteuning en coaching
  • een vrijwilligersbijdrage per gevoerd gesprek van 17€
  • je komt terecht in een fantastische ploeg vrijwillige burenbemiddelaars

Bel of mail voor meer info:  petra.vangenechten@antwerpen.be of tel.  03 338 65 73