Als kleine dreumes bekeek Karen Das van het WoonTheater graag de winkels van de Kloosterstraat

Karen Das: “Ik help ook graag mensen om van hun huis een échte thuis te maken.”

Nu zet ze de Kloosterstraat op de wereldkaart.

Als kleine dreumes ging Karen Das elke keer graag mee met haar moeder als de auto voor onderhoud naar een garage op het Zuid moest. Haar grootste pret was door de Kloosterstraat huppelen om winkels te bekijken. Thuis speelde ze dan architectje en richtte elke week haar slaapkamer anders in. Op haar zestiende ging ze op eigen benen staan, studeerde architecturale kunst en werkte in diverse interieurbedrijven. Nu staat ze al 10 jaar, sinds de opening, terug in de Kloosterstraat, als mede-eigenaar van interieurwinkel WoonTheater, in het pand nr 14 tegen de Oever aan, vlak naast muziekwinkel Chelsea Records (CD’s en vinyl). 

Van geschenk tot ingerichte keuken

WoonTheater is een interieurwinkel met de allures van een theater. Maar naast de ruime winkel met interieurartikelen en meubels in de Kloosterstraat, worden in de andere druk bezochte showroom in Blaasveld al 42 jaar lang totaalinrichtingen ontworpen. Voor de realisatie gebruikt men pure materialen, zoals massieve oude eik, zodat elk meubel uniek is. Daardoor is WoonTheater een internationaal begrip waar veel mensen, die als het ware verliefd zijn op hun stijl, vaste klant zijn. WoonTheater installeert regelmatig ook keukens in Nederland, Duitsland, Frankrijk, tot zelfs een keer in Zwitserland.  

Ook voor geschenken

Zo werkt men op het kruispunt van duurzaamheid (recyclage) en wabi sabi, de huidige trend die de schoonheid van de veroudering en de patine van oude materialen centraal stelt. Nostalgie is nooit ver weg. Vandaar het succes. Men struint ook buitenlandse markten af voor unieke meubels met een verhaal, een geschiedenis, zoals een Portugese werkbank of Engelse vitrinekasten. Maar ook voor geschenken die elders niet te vinden zijn kan men in de Kloosterstraat terecht. 

Op de wereldkaart

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Mede-eigenares Karen Das is ook de drijvende kracht om via evenementen en sociale media de Kloosterstraat als trekpleister voor binnen- en buitenlandse trendy toeristen op de wereldkaart te zetten. Via een whatsappgroep behartigt ze ook de dagelijkse zorgen van alle winkeliers. Een verdacht figuur in een winkel en iedereen is meteen gewaarschuwd. Welke winkels openen op feestdagen? Er moet geld worden verzameld voor de kerstverlichting. 

Winkelstraatmanager is inderdaad een vak. Voor de Antwerp Pride Parade lanceerde ze het idee om alle uitstalramen te versieren met de regenboogkleuren. Eenmaal het feest voorbij zorgde ze ervoor dat de vlaggen boven de straat werden vervangen door feestvlaggetjes die er nu blijven hangen tot de kerstverlichting er komt. En zo gaat dat een heel jaar door. Er is elke week wel een idee of een probleem dat moet worden uitgewerkt of opgelost.

Is er een (al dan niet vals) gerucht over een nakende verbouwing in de straat, dan weet zij de weg om meteen alle informatie met iedereen te delen. Ze heeft hiervoor zeer goeie contacten met de stad, ook voor logistieke of andere ondersteuning. De opening van de ondergrondse parking Kooldok op de Gedempte Zuiderdokken grijpt ze aan om iedereen te enthousiasmeren met het vooruitzicht van meer passanten in de straat. 

Enthousiasme is aanstekelijk

Zorgzaamheid zit overduidelijk in het DNA van Karen Das. Als studente reeds voelde ze feilloos aan wanneer medestudenten in de problemen zaten.

Tot grote hilariteit van iedereen versleepte ze ooit de volledige inboedel van een tijdelijk dakloze student naar de gangen van haar studentenhuis. Vanwaar die zorgzame houding?KAREN: Misschien omdat ik op m’n 16de op eigen benen ging staan, m’n eigen geld moest verdienen en zelf m’n studies betalen. Daar kwam het besef hoe waardevol het is als iemand je helpt. Het is nu ook fijn om met de winkels te werken, het zijn geen ketens, maar zelfstandige zaken met mensen die dagelijks met passie en enthousiasme er het beste willen van maken. Die energie is aanstekelijk. 

Passanten zijn het belangrijkst

– Waar moet je als winkelstraat het hardst aan werken?

KAREN: Passanten in de straat krijgen! Ze kopen niet allemaal meteen, maar ze vertellen het soms door aan vrienden die iets wat ze nodig hebben bij ons kunnen vinden. Door het verdwijnen van de Sinksenfoor en de gratis parking op de Zuiderdokken en Scheldekaaien zagen we minder passanten. Van straatwerken hebben we ook altijd veel last. De Oever ligt nu al de tweede keer volledig overhoop en de vernieuwing van de Kronenburgstraat heeft heel lang geduurd. De toegangsstraten tot onze straat zijn heel belangrijk. We verwachten veel van de heropening van het Museum op het Zuid en het Modemuseum. En we hopen dat iedereen snel ontdekt dat je nu ondergronds kan parkeren in het nieuwe Kooldok. Zo moeten ze door de Kloosterstraat om het centrum te bereiken.

www.woontheater.be – karen@woontheater.be – 0486/33 13 71
Open: van woens- t/m zondag van 11 tot 18 u.