Stichter Antwerpse ZOO woonde in de Kloosterstraat

De Antwerpse Dierentuin opende voor het eerst haar deuren in 1843. Met dank aan één van onze wijkbewoners, Jacques Kets uit de Kloosterstraat, geboren in 1785. 

Hij was een vrij zonderlinge, aristocratische man met een bijzondere fascinatie voor dieren en planten, die in zijn huis in de Kloosterstraat het Natuurhistorisch Kabinet had gebouwd. Hij woonde in de Kloosterstraat 1956. De huisnummering, zoals wij ze nu kennen, bestond toen nog niet. Het moet halverwege de Prekersstraat en de (Willem) Lepelstraat zijn geweest, aan de kant oostkant, tussen het Heilig Huizeken en de sociale woningen. 

Zette het paard van Prins Willem van Oranje op

Wanneer zijn vader, jager en visser, met een dier thuis kwam, vond Jacques een methode om de huiden te bewaren en nadien de dieren op te zetten (taxidermie). Op z’n dertigste zette hij zelfs Wexy, het paard van Prins Willem van Oranje, op voor een museum in Leiden. Voordien had het paard een tijd lang z’n stal op de binnenkoer van het Oranjehuis in de Hoogstraat, tegenover galerie De Zwarte Panter. Wexy gesneuvelde in de Slag van Waterloo.

Bracht eerste chimpansee en olifant naar Antwerpen

Aangezien hij ongehuwd was, nam hij de zoon van z’n zuster in dienst. In 1843 werd de Dierentuin opgericht en hij werd directeur voor het leven. Er werd een chalet gebouwd met herten en fazanten. Nadien bracht hij de eerste chimpansee (Suzanna) en de eerste olifant (Jacqueline) naar Antwerpen. Nooit eerder hadden de Antwerpenaren deze dieren in levenden lijve gezien. Jacques Kets werd 80 jaar oud.