Restaurant Native in de Muntstraat 8 is al bijna 10 jaar een vaste waarde in onze wijk, maar ook ver daarbuiten. Vooral ’s zaterdags zit de zaal voor 90% gevuld met toeristen uit de hele wereld. Zo zet Native Sint-Andries op de wereldkaart.
Ben ergerde zich aan
de verspilzucht van groenten.
Ben staat in de keuken en Jimmy in de zaal. Ben is van opleiding grafisch vormgever, belandde meteen in de horeca maar ergerde zich aan de verspilzucht van stukken groenten die worden weggesmeten in plaats van ze op een creatieve manier te gebruiken.
Jimmy ergerde zich aan het geldgewin zonder passie.
Jimmy studeerde communicatie en stapte bewust in de horeca, maar ergerde zich aan het geldgewin zonder passie. Native was geboren.
Lokale, bevriende leveranciers
JIMMY: Het stempel biologisch vinden we te beperkend en ook misleidend.
Biologisch doet vermoeden dat er geen vlees of vis wordt geserveerd. Doen wij wel. En een bioproduct dat de halve wereld heeft afgereisd is ook niet ideaal. Wij kopen enkel van lokale, bevriende leveranciers. De namen spreken voor zich: Koffie van Andy, brood van Lina’s Bakkerij en Kabinet van Gezonde Zaken, verse eitjes van Heidi’s Hoeve en bier van Brasserie Surréaliste. Groenten van Zilt en Zoet en De Volle Grond en wijn van Leoni en Volatile. Zelfs Slagerij Gysels uit de Nationalestraat en vishandel De Eendracht uit de Hoogstraat zijn vaste leverancier. Lokaler kan dus niet.
Picnicconcept
BEN: We zijn open van 10 tot 15u. Vroeger ook enkele avonden, maar dat vroeg te veel energie en personeelskost. Vrijdagavond hebben we wel onze unieke Native Diner Nights. Eén klassieke schotel met vlees of vis én een veganistisch alternatief, want dat is ook geschikt voor vegetariërs.
We bedenken ook graag creatieve formules, zoals catering op het werk, eetstandjes op een festival, een verjaardagsfeest op verplaatsing of zelfs een privédiner in het restaurant met 25 man aan één lange tafel. Maar ons grootste succes in de zomer is het picnicconcept. We hebben niet het grootste en niet het zonnigste, maar wel het groenste terras, nl. het volledige Munthof op 20 stappen hiervandaan. Klanten krijgen een mand eten en drinken, een dekentje en eventueel een frisbee om de allerkleinsten bezig te houden en vleien zich neer in het gras.
De schoonheid van de veroudering
JIMMY: Zaterdag bestaat ons kliënteel voor 90% uit toeristen, zelfs Japanse toeristen met een onleesbaar boekje en wijzen de foto aan: Dat zijn jullie. Dat komt enerzijds door onze menukaart: gezond, duurzaam, biologisch en veganistische alternatieven. Maar anderzijds lokt ook onze inrichting. Om de afvalberg te verkleinen gebruiken we bijna uitsluitendrecuperatie-materiaal. Een waterpomp uit Parijs met erbovenop een oude deur als tafel. Een opgepoetest glasraam van het stort als schilderij en een metalen trap die ooit tegen de Scheldekaai heeft gehangen als kunstwerk aan de muur. Ook de achterste door vocht aangetaste maar gefixeerde planken van een 16e eeuwse kast sieren het interieur. Het is pure wabi sabi, de schoonheid van de ver-oudering. Ook daar komen onze klanten uit alle hoeken van de wereld op af. Met dank aan Instagram. Amerikanen zijn er gek op, want kennen dat niet. Onze terrastafels en stoelen zijn zelfs afdankertjes van de ZOO.
Native I Muntstraat 8 I tel 0478400711 I info@native.bio I www.native.bio