Hogeschool Thomas More campus National in de Kronenburgstraat is veel bezig met ecologie, vandaar de gezellige tweedehandskledingverkoop op Campus National.
Zelfs oma Mariette was standby om kleding te verstellen.
Tot in Mechelen vonden ze de Kronenburgstraat een betere locatie.
Axelle De Bie (studente communicatiemanagement bij Hogeschool Thomas More in Mechelen) diende voor het vak Buitenkans een project op poten te zetten om zelf eens haar organisatietalent te testen. Het werd een verkoopdag van tweedehandskleding. En zelfs in Mechelen was geweten dat Campus National in de Kronenburgstraat 62 in onze wijk hiervoor een veel betere locatie was. Ook een stad met meer volk en vooral Sint-Andries een toffe wijk, werd haar verteld. En dat klopte volgens haar.
AXELLE: “Campus National is er ook voor bekend dat ze veel met ecologie bezig zijn, veel workshops organiseren rond ecologie, zero waste, fermenteren, slow cooking eigen notaboekjes maken en een textielworkshop om je eigen kleding te upgraden. Ik ben zelf ook van Antwerpen en ken er dus meer mensen om mijn “circle” mee op te starten.
Het was ook tof dat je gelijkgestemde mensen tegenkomt.
Ik heb ook veel steun gekregen van Ann Van de Peer, projectmanager Campus National, met tips en truuks. Ze vertelde me dat we heel de dag precies in Camden Town zaten, de populairste markt in London. De campus hier in de Kronenburgstraat was vroeger een woningcomplex voor havenarbeiders met een grote verkoophal. En nu bruist het van de hippe en trendy activiteiten. Ann is zelf ook met drie kledingstukken méér naar huis gegaan dan ze was gekomen.”
“Ik ben de tel kwijtgeraakt”
AXELLE: “Veel kledingstukken hingen in de grote open inkomhal, zeer zichtbaar vanop de straat. Zo heb ik met m’n enthousiaste verhalen ook nog extra mensen kunnen binnenlokken. Daardoor ben ik wel de tel kwijtgeraakt. Maar het werd een succes en vooral heel gezellig, met koffie en cava. Ook m’n oma Mariette was standby met naald en draad voor het geval een knoop moest worden aangezet of iets versteld voor iemand met een andere maat. Ook tof was dat je gelijkgestemde mensen tegenkomt. En de kopers konden kennis maken met wie het stuk voordien had gedragen, zo ken je de geschiedenis van een kledingstuk. Veel toffer dan iets anoniem te kopen bij een onbekende multinational.”
De verkoopdag ademde volgens Ann van de Peer de sfeer van Camden Town, een van de populairste markten van Londen.
– De verkoop werd aangekondigd als Thrift Circle. Leg eens uit?
AXELLE: “Thriften zeggen wij als we zuinig willen zijn en op zoek gaan naar tweedehandsspullen. Circle wijst op een vriendinnengroep én circulair kopen, zodat dingen kunnen gerecycleerd worden. Je kan ook swappen. Dan worden kledingstukken geruild. Maar da’s moeilijker, want wil je een jas ruilen voor een trui dan zit je met een waardeverschil.”