Zorgzame handelaars zijn de ogen en de oren van de wijk

Nabijheid en zorgzaamheid, daar gaat het om bij Zorgzame Handelaars. Winkeliers staan midden in de buurt en ontmoeten meer dan wie ook veel buurtbewoners. Zij horen ook vaak als eersten de spontane verhalen en klachten van bewoners. Zij zijn de ogen en de oren van de wijk. Maar ruimte geven voor het verhaal is op zich al erg belangrijk.

Met een etalagesticker maakt de handelaar zich bekend als Zorgzame Handelaar.

Maar soms schuilen achter deze verhalen vragen naar zorg of contact, en ook daarop kan een handelaar inspelen. Vandaar dat door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen voor hen het initiatief Zorgzame Handelaars werd ontwikkeld, om deze handelaars te ondersteunen in hun zorgzaamheid. En dit gebeurt op verschillende manieren: 

– Met een buurtzorgkaart met alle contacten van buurtgebonden zorg- en welzijnsdiensten waarnaar de handelaar laagdrempelig kan doorverwijzen. 

– Met een etalagesticker maakt de handelaar zich bekend als Zorgzame Handelaar. 

– Alle handelaars worden geregistreerd in de digitale databank www.ikzorgook.be die werd ontwikkeld door Hogeschool Thomas More.

Met zorgzame ogen kijken

Het initiatief Zorgzame Handelaars werd begin 2021 – midden Corona – in onze wijk opgestart door Koen Kuylen en meteen opgepikt door de studenten van de Hogeschool Thoms More in de Kronenburgstraat die folders verdeelden in de wijk.

Studente Olivia Evenepoel tijdens het
verdelen van de folders.

Zorgzame aandacht

Maar het project staat niet enkel op zichzelf. Het kadert in het project Zorgzaam Sint-Andries, dat door de Vlaamse Overheid erkend en ondersteund wordt binnen Zorgzame Buurten.
Met bewoners en wijkinitiatieven zoals de stuurgroep Sint Andries, het NSZ, Eerstelijnszone Antwerpen Centrum, Campus National van hogeschool Thomas More in de Kronenburgstraat 62 en vele anderen worden initiatieven genomen om een houding van zorgzame aandacht voor elkaar in de wijk te ontwikkelen. Zo nabij en inclusief mogelijk, want: iedereen heeft soms hulp nodig en iedereen kan soms helpen. Vandaaruit ook groeit het project Zorgzame Straten waar bewoners in de eigen straat gestimuleerd worden om met zorgzame ogen naar hun straat te kijken.

Signalen in de buurt opvangen

Koen Kennis, schepen voor middenstand van de stad Antwerpen, looft de inspanningen van de handelaren en de handelsverenigingen: “Mij hoef je niet te overtuigen van het belang van onze ondernemers en verenigingen voor het sociale weefsel van de stad.”

Koen Kennis, schepen voor middenstand.

“We hoeven maar terug te denken aan de stille, verlaten straten tijdens de pandemie om te herinneren hoezeer we ze toen gemist hebben. Onze lokale handelaren zijn uitstekend geplaatst om signalen in de buurt op te vangen die anders misschien onder de radar blijven. Ik kan als Antwerpse schepen voor middenstand alleen maar trots zijn op het engagement dat ze nemen om mee garant te staan voor zorgzame straten en buurten.”

Op informele manier
een belangrijke rol spelen

Nico Volckeryck, regiodirecteur NSZ Groot Antwerpen, bekijkt dit initiatief verder dan de gekende grenzen en beoogt een samenhangende én buurtgerichte aanpak voor jong en oud: “We bieden alzo zorg en ondersteuning aan op een informele en vitale manier.

Nico Volckeryck, regiodirecteur NSZ Groot Antwerpen.

Het vraagt een krachtenbundeling op alle niveaus, over de grenzen van organisaties en sectoren heen. Enkel door samen te werken kan de best mogelijke hulp en zorg geboden worden. Zelfstandigen kunnen hier op informele manier een belangrijke rol spelen, want ze zijn heel vaak een luisterend oor voor de klanten. Het is de ambitie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen om dit gestaag verder uit te rollen in de rest van Antwerpen.

Voor meer informatie over het project Zorgzaam Sint-Andries: Florine Van Puyvelde, projectmedewerker Zorgzame Buurten, florine@elzacentrum.be – tel 0480 68 53 52

Zorgzame Handelaars: Peter Volders, deelnemende zorgzame handelaar, info@volderstextiel.be – tel 0478 72 75 79

De website www.ikzorgook.be: Lieve Van Nieuwenhuysen, docent en onderzoeker bij Thomas More, lieve.vannieuwenhuysen@thomasmore.be

Het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen: Nico Volckeryck, Regiodirecteur NSZ Groot-Antwerpen, nico.volckeryck@nsz.be – tel 0496 25 97 45

Enkele zorgzame handelaars
in Sint-Andries 

Acces Antwerp Nationalestraat 75, Apotheek Antverpia Nationalestraat 145, Apotheek Lescrinier Nationalestraat 70, Bloemen Driesen Nationalestraat 149, Broodatelier Nationalestraat 147, Café Het Neusje Prekersstraat 42, Café Multatuli Lange Vlierstraat 9, Coffeebar Intense Schoytestraat 1, Electro Zuid Nationalestraat 112, Fans Kammenstraat 80, Haarmode Leo Nationalestraat 77, Heilig Huisken Kloosterstraat 155, Kapper Heidi Nationalestraat 98, Volders Textiel Nationalestraat 104 en Wafelhuis Van Hecke Nationalestraat 88.

APOTHEEK LESCRINIER, Nationalestraat 70, is gespecialiseerd in magistrale bereidingen. Steeds wordt er gezocht naar de meest geschikte en betaalbare oplossing voor iedere patiënt. Als Zorgzame Handelaar ondersteunen we bewoners van Sint-Andries met hun zorg- en welzijnsvragen.
Openingsuren: ma-vrij: 8.30-12.30 u. en 13.30-18.30 u.
Tel. 03 232 89 17 www.lescrinier.be
email: apotheek.lescrinier@pandora.be – 

BLOEMEN DRIESEN, Nationalestraat 149. Voor mooie en lang fris blijvende bloemen spring je binnen bij Bloemen Driesen. Al meer dan 45 jaar kan je in de Antwerpse Nationalestraat terecht voor een groot aanbod dagverse boeketten en bloemstukken voor verschillende gelegenheden. Alle bloemen en planten zijn afkomstig van de Nederlandse veiling Naaldwijk en zijn 100 % vers en van de beste kwaliteit.
Openingsuren: Di-za: 9-18 u. en zo10-13 u.
Tel. 03 233 37 – www.bloemendriesen.be
email: info@bloemendriesen.be

HET BROODATELIER, Nationalestraat 147, heeft zichzelf als doel gesteld de oude ambachtelijke bakkerij terug hip te maken. Te vaak kopen mensen voorverpakt brood in de supermarkt waar het gewoon een van de vele boodschappen is, terwijl het kopen van brood in een bakkerij net een beleving moet zijn die u kunt delen met uw kinderen. Zo houden we ervan om onze klanten te laten genieten van hun bezoek aan ons atelier en vinden we het aangenaam om te zien dat ook jonge mensen het terug plezierig vinden om naar de bakkerij te komen waar ze een broodje kunnen meenemen na hun latte of koffie.
Openingsuren: Ma-za: 7-18 u. en zo: 7-16 u.
Tel. 03 440 25 62
www.onsbroodatelier.be
email: bestelling@onsbroodatelier.be

ELECTRO ZUID, Nationalestraat 112, is al meer dan 35 jaar een vaste waarde in Antwerpen op het gebied van elektrotechnische activiteiten en detail handel. Wij streven ernaar om een perfecte service neer te zetten. Daar zijn we immers goed in, in tijden van online shops willen wij ons onderscheiden door service te bieden.
Open: di-za: 11-18 u.
Tel. 03 203 03 09
www.electrozuid.com 
email: electrozuid@telenet.be 

APOTHEEK ANTVERPIA, Nationalestraat 145, biedt een zeer uitgebreid gamma kwaliteitsproducten aan in een aangename winkelomgeving. Dankzij een eigen groothandel, staan wij garant voor een snelle en flexibele service, waarbij de patiënt centraal staat. Een enthousiast team staat steeds voor U klaar met persoonlijk advies. Wij streven ernaar dat elke patiënt als een tevreden klant terugkeert!
Openingsuren: ma-vrij: 9.30-18 u. en zat: 10-17 u.
Tel. 03 237 45 25 – www.antverpia.net
email: antwerpen@antverpia.net