Op 6 juli 2012 werd het Munthof officieel ingehuldigd door toenmalig locoburgemeester Chris Anseeuw en schepen Ludo Van Campenhout. Na jaren van gepalaver, strijd tot het behoud van de open ruimte en maanden van heraanleg, kreeg het plein een nieuw uitzicht.
Bij de inhuldiging ontbrak er nog wat meubilair en sommige plantjes hadden de zomer helaas niet overleefd. Het plein kreeg een totaal ander uitzicht.
Strak uitgelijnd plein
Het soms wat slonzig ogende maar charmante pleintje met enkele prachtige graffiti kunstwerken, denk maar aan de Belga dame, transformeerde in een strak afgelijnd parkje. Samen met de graffiti muren verdwenen de mini (muziek) festivalletjes. Sommigen vinden dit nog steeds een verarming van de wijk, anderen waren blij dat hiermee ook een zijde effect van de graffiti, het taggen, uit de wijk verdween.
De ronde arduinen steen, die vroeger dienst deed als tafel en een erkenning van de Koning Boudewijnstichting voor onze goede buurtwerking is, kreeg een ereplaats in het gazon.
De strijd
Het groene Munthof aan de Muntstraat kende een lange voorgeschiedenis die geregeld werd bijgestuurd na protest uit de wijk. Zo werd voorkomen dat een projectontwikkelaar het ganse plein volbouwde.
Werkpunten
Maar ook nu nog zijn er wel enkele werkpunten. Honden weten het plein ook te vinden en soms belandt het vuil op enkele meters van de aanwezige vuilnismanden.
Groene rust
De afgelopen jaren bloeide het plein open. Zo werden de planten groot en ontstond een groen en rustgevend plein. Ook het bezoekersaantal groeide. Zodra het weer het toelaat zie je er buurtbewoners, jongeren die studeren of gewoon wat komen sporten. Af en toe spelen ze zelfs een spelletje Kubb. Mensen gepakt en gezakt ploffen ook op de banken neer voor een welverdiende pauze tijdens een dol(gedraaid) dagje winkelen. (Marc Wiesé)