Italiaanse familie van De Neus op bezoek bij Brigitte Rikers in de Kloosterstraat

’t Was lange geleden dat de stangpop De Neus, hoofdacteur in de 20 poesjenellenkelders die onze wijk in de 19e eeuw kende, nog iets van z’n Italiaanse familie had gehoord. Tot er plots 2 familieleden uit Italië opdoken in de antiekzaal van Brigitte Rikers in de Kloosterstraat. Brigitte ontdekte 2 Italiaanse stangpoppen uit de 18e eeuw. Ze genieten in afwachting van een koper nog wat van hun verblijf in de wijk.

Het poesjenellentheater ontstond in het 18de eeuwse Italië toen in commedia dell’artevoorstellingen acteurs werden vervangen door poppen die steviger kritiek durfden te geven op de Spaanse huursoldaten en de overheid in het algemeen.

De Neus speelde ooit in de kelder van de Sint-Anrieskerk, tot hij te grofgebekt werd.

Vloeken en dubbelzinnigheden waren ook niet van de lucht. De gekendste Italiaanse pop was Pulcinella, vandaar het Antwerpse Poesje en Poesjenellenkelder, want alle voorstellingen werden in kelders gegeven, waaronder zelfs enige tijd in de kelder van de Sint-Andrieskerk. Tot de Neus te grofgebekt werd. 

Gebaseerd op de commedia dell’artevoorstellingen.

De Italiaanse Pulcinella loensde aanvankelijk, had een grote neus en een bult. In Antwerpen vielen deze drie eigenschappen uiteen in drie verschillende figuren. De Neus was er dus één van en werd een held in onze wijk. Getuige het standbeeld op het Neuzenplein en de 3,30 meter hoge reus van de heemkundige kring Erfgoed Sint-Andries Antwerpen. 

Brigitte Rikers – Brigitte Rikers – Kloosterstraat 33 – 0491 71 86 45
Open van woensdag tot zondag van 12 tot 18u.